Jorden rundt efter en stikkontakt

Nina Rasmussen og Hjalte Tin ruller fra i dag Jorden rundt i en elbil. Klimaministeren var med til starten.ter

Elbiler er fremtiden, mener de garvede eventyrere Nina Rasmussen og Hjalte Tin. Så da de for små to år siden tilfældigt mødte den unge ingeniør Søren Ekelund på en elbil-dag i Kerteminde, begyndte en fælles plan om at give den nye teknologi en ultimativ test.

Søren Ekelund piller i sit firma A Future motoren ud af Nissans Qashqai modeller og erstatter den med en tilsvarende på strøm. Den store familiebil kan køre 200 kilometer på en opladning og nå op på 140 kilometer i timen.

- Den er vidunderlig at køre i, siger Nina Rasmussen, der er blevet 67 år, men aldrig bliver for gammel til nye eventyr.

- Eventyrere og kunstnere har ingen pensionsordning. Og det holder en i form, siger hun.

Første stop Oslo

Den lange tur begynder fredag eftermiddag med at køre ombord på færgen til Oslo. Herfra går turen mod Moskva, gennem Kina og på besøg i den danske Expo 2010- pavillon i Shanghai. Dér sættes bilerne på et skib og fortsætter turen fra San Francisco til New York. Herfra sejles ekspeditionen til Malaga og slutter i København den 1. maj 2011.

Hvis bilerne skal køre de planlagte dagsmarcher, skal de lades op to gange om dagen. De kan både klare almindelig husholdningsstrøm og stærkstrøm, og et godt stykke ad vejen satser parret på at slå deres telt op på campingpladser, hvor der er let adgang til strøm.

- Og så har vi fået lavet en elbil-parlør, så vi kan spørge efter strømstik på forskellige sprog, siger Nina Rasmussen.

Benzingenerator til nødstrøm

Hver bil har en benzingenerator med til at lave nødstrøm, hvis bilerne kører tør for strøm langt fra nærmeste stikkontakt. Og Søren Ekelund kan hjemme fra sin computer overvåge begge bilers motorer og batteriernes tilstand.

En Nissan Qashqai EV 200, som Nina Rasmussen og Hjalte Tin skal køre i, koster omkring 675.000 kroner. Bilen fås også i mindre udgaver fra omkring 425.000 kroner.

Der kører allerede nogle stykker rundt i Danmark, bl.a. har flere energiselskaber investeret i den luksuriøse elbil, men A Future sælger flest elbiler i Norge.

Nina Rasmussen og Hjalte Tin regner med at opdatere deres blog hver dag, og man kan følge med i elbil-ekspeditionen her.