Jordbærsæsonen flere uger forsinket

De danske frilandsjordbær lader vente på sig. GartneriRådgivningen forventer, at de i år kommer to-tre uger senere end normalt. Og når de så kommer, bliver de formentlig en anelse dyrere.

ARKIVFOTO. Jordbær på Fuglebjærgård ved Helsinge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Hjerrild
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glæder du dig til at sætte tænderne i danske frilandsjordbær, så må du væbne dig med tålmodighed. Kombinationen af en hård vinter og et køligt forår forsinker efter alt at dømme jordbærsæsonen med to-tre uger, vurderer GartneriRådgivningen.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at se mange jordbær fra friland før grundlovsdag (5. juni, red.). Jeg forventer, at vi skal hen i midten af juni, før der for alvor er jordbær fra friland, og det er to-tre uger senere end et typisk år,« siger Ole Henrik Scharff, konsulent med speciale i jordbær.

Han tør ikke lægge hovedet på blokken og spå om, hvornår der helt præcis er danske jordbær til folket.

»Det afhænger fuldstændig af vejret. Hvis vi fra nu af får mellem 25 og 30 graders varme, bliver de klar tidligere, end hvad vi forventer i dag,« siger han og fortæller, at sidste års jordbær ligeledes kom sent.

Ole Henrik Scharff forventer, at vintervejret påvirker mængden og kvaliteten af de danske frilandsjordbær. Der kommer formentlig færre bær på markedet, og det betyder alt andet lige, at danskerne skal betale lidt ekstra for de røde bær.

»På grund af den hårde vinter er nogle planter skadet. Helt præcis hvor meget vejret påvirker mængde og kvalitet kan vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, men vi må generelt forvente, at udbyttet bliver lidt mindre end sædvanligt,« siger han og tilføjer:

»Men der kommer på ingen måde til at mangle jordbær«.

Hvis man allerede nu gerne vil smage danskproducerede jordbær, er det muligt. De første jordbær dyrket i drivhuse kom ifølge GartneriRådgivningen i midten af april, og snart er jordbærrene, der dyrkes i plastictunneler, røde og klar til spisning.

»I løbet af ti til 14 dage kommer bærrene fra plastictunnelerne,« siger Ole Henrik Scharff.