Jordbæravler anklages for at sælge lortebær

Jordbæravler beskyldes for at sælge forurenede jordbær. Virksomheden fastholder, at bærrene er sunde.

ARKIV--Jordbæravler beskyldes for at sælge forurenede jordbær. Virksomheden fastholder, at bærrene er sunde. Jordbæravleren, der driver bedriften "Lykkesholm", hører fra Plantedirektoratet en af de nærmeste dage. Det er Plantedirektoratet, der kontrollerer, at jordbæravlere har styr på hygiejnen. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jordbæravleren, der driver bedriften "Lykkesholm", hører fra Plantedirektoratet en af de nærmeste dage.

Det er Plantedirektoratet, der kontrollerer, at jordbæravlere har styr på hygiejnen.

Og ifølge Ekstra Bladet er det netop problemet på "Lykkesholm", hvor et par hundrede østeuropæere deles om et uhumsk toilet uden reelle muligheder for at vaske hænder.

Billeder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, viser en af plukkerne forlader marken og går ind i skoven, imens han knapper bukserne ned. To minutter efter kommer han tilbage efter at have brugt skoven som toilet.

- Vi har set Ekstra Bladets optagelser, og vi har henvendt os til jordbæravleren og bedt om en forklaring, siger souschef i Plantedirektoratet Stina Siemsen.

Det er ejeren af virksomhedens ansvar, at hygiejnen er i orden, og at fødevaren ikke er forurenet med bakterier fra afføring.

- Jordavleren skal lige have lov til at svare på vores henvendelse, men der kommer en hurtig afgørelse herfra, og vi har selvfølgelig sanktionsmuligheder, hvis forholdene ikke er i orden, siger hun.

I/S Lykkesholm, der er Danmarks største jordbæravler, afviser anklagerne i en pressemeddelelse og tvivler på, at medarbejderne er ansat på bedriften.

- Jordbærplukkerne er instrueret i at benytte toiletterne og i at desinficere hænderne ved spritdispensere, der er monteret på toiletterne og på plukkevognene. Vi tvivler derfor på, at de pågældende personer, der har forsyndet sig, er medarbejdere her på gården.

Lykkesholm har gentagne gange indskærpet over for jordbærplukkerne, at de hygiejnemæssige procedurer overholdes. Billederne er ikke dokumentation for, at bærrene er inficeret, skriver virksomheden.

- Alle jordbær fra den dato er forlængst spist, og der er ikke meldt om nogen sundhedskonsekvenser. Jordbærrene er stadig sunde, skriver Lykkesholm i pressemeddelelsen.

/ritzau/