Jord- og betonarbejder til undervisningsministeren: »Folkeskolen underviser ikke til det virkelige liv«

Boglige Bo har behov for at lære, at Faglige Finn også skaber værdi i samfundet. Det siger Morten Ryom, der er i lære som jord- og betonarbejder.

Merete Riisager var tydeligt underholdt, da Morten Ryom kritiserede folkeskolerne for at være for akademiske. Foto: Screendump fra Debatten på DR 2. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skaber lige nu massive ringe i vandet på de sociale medier, at Morten Ryom i debatten på DR torsdag aften kritiserede folkeskolen for ikke at undervise folk til det virkelige liv. Videoen har lige nu har knap 150.000 visninger.

Morten Ryom er i lære som jord- og betonarbejder og folketingskandidat for S. Han siger i debatten med undervisningsminister Merete Riisager (LA), at folkeskolen er alt for bogligt og akademisk orienteret.

»Folkeskolen peger folk mod gymnasiet. Vi har en folkeskole, der hele tiden opprioriterer den akademiske viden. Vi har 9. klasser, der lærer om noget så akademisk som metoderedegørelse,« siger Morten Ryom, mens Merete Riisager føler sig tydeligt underholdt i baggrunden.

»Det har jeg aldrig brugt på byggepladsen. Det har ikke noget at gøre med det virkelige liv. Vi har en folkeskole, der opprioriterer det akademiske på bekostning af det daglige, og det er et kæmpeproblem, for så lærer vores folkeskoleelever ikke, at der er værdi i det, man kan skabe med hænderne,« fortsætter han.

Til det svarer en storsmilende minister:

»Jeg synes, det er skønt. Det kan godt være, du synes det her er belastende, men jeg er helt vild glad for at se dig igen,« siger ministeren.

»Jamen, tak. Det er jeg altid glad for at få at vide,« svarer Ryom.

»For du er en rollemodel i forhold til at fortælle om erhvervsskolerne. Der er så mange fede uddannelser og mulighed for at få job bagefter, og der er også et godt ungdomsliv. Så hvorfor er der ikke flere der søger dem?« spørger ministeren, inden hun selv svarer:

»En af grundene er den, du nævner. Man er ikke i folkeskolen god nok til at vise vejen,« siger Merete Riisager.

Da ministeren snakker om et forslag om »frivillige klasser«, der er kommet fra Venstres Anni Matthiesen, bryder Ryom ind igen.

»Problemet med de frivillige klasser er, at vi grundlæggende har to elever i vores folkeskoler. Der er Boglige Bo og Faglige Finn,« siger Morten Ryom, og får igen ministeren til at bryde ud i et stort smil.

»Faglige Finn skal nok blive en dygtig snedker. Han er ikke så skarp til historie, og det der matematik hænger også lidt i vandskorpen. Boglige Bo er tossegod til dansk og matematik; han kan bare det shit. Jeg er glad for, at I vil skabe nogle succesoplevelser for Faglige Finn, men Boglige Bo skal også lære, at Faglige Finn skaber værdi i samfundet,« siger han.

Han fortsætter med at foreslå, alle derfor skal igennem de samme ting - og ikke ved at skabe frivillige klasser.

»Hvorfor underviser man ikke i, hvordan man hænger et billede op, og bruger rawplugs?« spørger Ryom.