Jørn Moos: Bo Weymann er min ven

Blekingegadebandesagens efterforskningsleder, Jørn Moos, vidste, at Bo Weymann var Peter Øvigs hemmelige kilde. I dag kalder han ham for en ven og et ordentligt menneske.

Afsløringen af Bo Weymann som "Stemmen" kommer ikke bag på tidligere kriminalinspektør og efterforskningsleder, Jørn Moos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Matthiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan godt lede en efterforskning af nogle af danmarkshistoriens groveste røverier, for tyve år senere at kalde en af forbryderne bag for sin ven.

Det fortæller tidligere kriminalinspektør Jørn Moos i dag berlingske.dk, oven på Bo Weymanns afsløring af sig selv som den anonyme kilde, som har leveret forfatteren Peter Øvig Knudsen detaljer om, hvordan Blekingegadebanden fungerede. Bo Weymann meddeler i den forbindelse, at han på et pressemøde i morgen i anledning af filmatiseringen af bøgerne vil kaste nyt lys over sit ansvar for visse af bandens forbrydelser.

Jørn Moos betragter i dag det tidligere bandemedlem som sin ven og som et helt igennem ordentligt menneske, og han fortæller, at der ligger flere års tillidsopbygning bag den udmelding.

- Da jeg læste manuskriptet til bøgerne, var jeg ikke i tvivl om, at han var kilden. Da spurgte jeg Bo, hvorfor han dog optrådte på den måde. Men han var nok klar til at fortælle om nogle forbrydelser, men ikke til at gøre det under eget navn, vurderer Jørn Moos, der selv har udgivet en bog om Blekingegadebanden.

Munden på gled
- Nok er han blevet dømt, men jeg opfatter ham som et ordentligt menneske i dag. Han tager afstand til sine handlinger dengang og går op i erstatning til ofrene. Han er i virkeligheden ked af, hvad han gjorde. Vi taler helt åbent, og jeg opfatter ham som et reelt menneske, siger den tidligere kriminalinspektør.

Jørn Moos regner ikke med, at Bo Weymann vil fortælle, hvem som skød Jesper Egtved Hansen – formentlig fordi han allerede havde forladt gruppen i 1988, da den røvede postkontoret i Købmagergade og skød den unge politibetjent. Han tror, at Bo Weymann vil få munden på gled om nogle af de forbrydelser, som han ikke er blevet dømt for, men som han alligevel havde en andel i.

Jørn Moos havde også regnet med, at Bo Weymann før eller siden ville bekende kulør og sin identitet som Øvigs kilde, der i bøgerne bliver kaldt ”Stemmen”.

- Det havde jeg forventet, at han ville gøre i forbindelse med sin gøren op med sig selv.