Jørgen Poulsen får 750.000 kr

Tidligere generalsekretær i Dansk Røde Kors fik torsdag aften et gyldent håndtryk på 750.000 kr. Ærgerlige penge at skulle af med, siger organisationens pressechef, der ikke mener, at Jørgen Poulsen har krav på noget.

Røde Kors og tidligere generalsekretær Jørgen Poulsen, nuværende folketingsmedlem for Ny Alliance, forhandlede i aftes vilkårene for hans fratrædelse på plads: Poulsens personlige afskedscheck fra Røde Kors bliver på 750.000 kroner, som sættes ind på hans pensionsordning.

Det sker efter, at Røde Kors ophævede hans kontrakt 14. november, da Jørgen Poulsen efter 13 år i nødhjælpsorganisationen blev valgt til Folketinget.

»Det er nogle ærgerlige penge at skulle af med. Vi mener ikke, at Jørgen Poulsen har krav på noget, efter at han fratrådte som generalsekretær. Han har også selv udtalt, at stillingen som generalsekretær ikke er foreneligt med et job i politik, og vi ser sådan på det, at han selv har søgt en anden stilling, som han har fået. Derfor mente vi ikke, at vi havde behov for at give ham noget yderligere. Men efter råd fra vores og Jørgens advokat har vi forstået, at det her er den bedste løsning. I sidste ende kunne det være endt i en retssal,« siger Hans Beck Gregersen, der er pressechef i Røde Kors.

I generalsekretærens kontrakt var en klausul på to års løn i tilfælde af hans fyring. Poulsens årsløn var på godt 1 mio. kroner, og det håndtryk er så gyldent, at det kunne skade både Poulsens politiske karriere og Røde Kors’ muligheder for at samle ind til nødhjælp.

Forliget blev indgået efter flere meldinger fra Jørgen Poulsen i går.

»Min kontrakt er helt enkel, at jeg ved en fyring har to årslønninger,« sagde Jørgen Poulsen til politiken.dk.

Senere på dagen udtalte han til jp.dk:

»Jeg har aldrig stillet et sådan krav. Jeg fratrådte Røde Kors, og det ordnede vi i al mindelighed.«

Til Ritzaus Bureau sagde han hen under aften:

»Jeg har aldrig - og kunne aldrig drømme om - at stille sådan nogle krav, som det nu bliver blæst ud. Aldrig i livet.«

Men det endte altså med et forlig på 750.000 kroner til Jørgen Poulsen .

Kernen i sagen er, at det var Røde Kors, der bad Jørgen Poulsen om at gå, efter at han blev medlem af Folketinget.

Det var ikke bare Røde Kors, der måtte ophæve Poulsens kontrakt – det var også nødhjælpsorganisationen, der måtte tage initiativ til at sende generalsekretæren på orlov, da Jørgen Poulsen meddelte, at han var en af Ny Alliances spidskandidater ved folketingsvalget.

Det gav generalsekretæren et lille knæk på den tillid, der ellers bare en måned tidligere havde givet ham titlen som Danmarks mest troværdige organisationsledere i en undersøgelse i Berlingske Tidende.

Den 64-årige Jørgen Elneff Poulsen har en baggrund som journalist og skabte sig en karriere på TV-avisen, som gjorde ham landskendt, før han tog springet til Røde Kors. I portrætbogen ’Storyteller’, som udkom for nylig, portrætteres en mand, der gennem hårdt arbejde og social indignation har arbejdet sig frem i verden. Men også en mand, der har givet sandheden den farve, han selv foretrak, når det tjente hans mål.

Hans opvækst foregik på et beskedent husmandssted i Sønderjylland, og siden blev han berømt som TV-avisens udsendte til verdens brændpunkter. Han bor i dag i Rungsted Kyst og er far til fire børn.