Jørgen nægter at leve i sommertid

Jørgen Bak behøver ikke at kæmpe med at huske på, hvornår havemøblerne - og dermed også uret - skal stilles frem og tilbage. Han nægter nemlig at anerkende sommertid og lever derfor på normaltid hele året.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi andre vågner op på søndag, skal vi huske at stille armbånds- og køkkenuret en time frem. Så er vi nemlig gået over til sommertid. Men det gælder ikke for fysikeren Jørgen Bak. Han nægter nemlig at anerkende sommertiden, skriver Kristeligt Dagblad.

- Jeg er uddannet eksperimentalfysiker, så jeg har nok en vis respekt for måle-instrumenter. Ure er ikke noget, man bare piller ved, forklarer Jørgen Bak.,

Den principfasthed betyder, at han flere måneder om året møder på arbejde en time før, og det samme gælder, når han lave en privat aftale.

Jørgen Bak har levet på det, der kaldes normaltid i de seneste 32 år. Tilbage i 1980, hvor den seneste version af sommertid blev indført i Europa, boede han i Schweiz. I det gamle urmagerland, som ikke er med i EU, besluttede man sig at holde sig uden for overgangen til sommertid. Og det har Jørgen gjort lige siden. Selv da franskmændene året efter pressede Schweiz til at ændre holdning, fordi det var dyrt og bøvlet at have forskellig tid på hver side af grænsen, holdt Jørgen fast i normaltiden og har gjort det lige siden.

Og han er ikke alene om at mene, at sommertid er forkert.

Landsforeningen Mod Sommertid, som han er formand for, har 1.100 medlemmer, og på Facebook støtter 3.716 personer foreningens kamp for at få afskaffet det, Jørgen Bak betegner som » en dyr og farlig, men også fuldstændig overflødig regel«.

Han lover til gengæld, at der snart vil være så stor opbakning til afskaffelsen af sommertid, at det vil føre til politisk bevågenhed og handling. Jørgen Bak mener nemlig selv, at mindst halvdelen af danskerne ønsker ordningen afskaffet, ganske som han selv.

- Hvis bare politikerne var klar over, hvor skadelig sommertiden er, ville de straks afskaffe den, siger han til Kristeligt Dagblad.