»Jønke«s frifindelse dobbelt gevinst for HA

HA-rockeren Jørn »Jønke« Nielsen blev frifundet i sag om grov vold og knivstikkeri. Rockerne vil bruge sagen til at pleje deres ry i en højspændt tid.

Det var en glad Jørn »Jønke« Nielsen, der i går blev frikendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro

Det begyndte anspændt, men endte i jubel og dobbelt gevinst for rockerne i Hells Angels, da Københavns Byret i går afsagde dom i en sag, hvor HA-talsmand Jørn »Jønke« Nielsen stod anklaget for grov vold.

Nytorv var plastret til med barske miner under store huer og skudsikre veste på pumpede kroppe, mens 50 fuldgyldige Hells Angels-rockere og deres yngre kadrer fra AK81 i minutterne inden dommen klargjorde »Jønke«s ankomst. På flere hjørner stod unge mænd fra slagstyrken AK81 på vagt, og foran domhuset nidstirrede fuldgyldige HAere de mange betjente og pressefolk, som ventede på »Jønke«. Den anspændte stemning blev dog blødt lidt op, da to sejlende, berusede mænd og deres hund foran politiopbuddet proklamerede, at de ville ind i retten og støtte deres kammerat. Det viste sig, at de to var gået forkert. Kort efter svingede en blå VW-minibus ind på Nytorv, og Jørn »Jønke« Nielsen blev hurtigt eskorteret ind i retten, flankeret af fire HAere.

Retten skulle afsige kendelse i sagen om grov vold, hvor »Jønke« sammen med et 25-årigt medlem af AK81 stod tiltalt. De to kom i december 2007 i klammeri med den 23-årige ST på Nørrebro. »Jønke« blev stukket tre gange med en kniv af ST og livsfarligt såret, men han og AK81-medlemmet gav igen og efterlod ST med tre knivstik og skader efter slag og spark.

Men de to handlede i berettiget nødværge, fastslog byretten, som derfor frifandt dem. Til gengældt blev ST kendt skyldig i at have overfaldet de to rockere med en 20 cm. lang kniv. Så mens ST kan se frem til en dom for vold, kunne »Jønke« smile bredt til sine HA-brødre på tilhørerpladserne og AK81-medlemmet omfavne sin advokat.

Erstatning
»Selvfølgelig er jeg fuldt ud tilfreds med at blive frifundet, ellers ville jeg være et utaknemmeligt skarn,« sagde »Jønke« efter kendelsen.

Den gav ham byrettens ord for, at han uberettiget har siddet fængslet i ti måneder og været underlagt en mentalundersøgelse. Af samme grund vil »Jønke« nu søge erstatning – til tredobbelt takst, dvs. ca. 700.000 kr., oplyste hans advokat.

»Anklagemyndigheden har skræmt min familie fra vid og sans og forsøgt at begå et karaktermord på mig. Det skal ikke gå ubemærket hen,« sagde »Jønke«.

Kendelsen er en dobbelt gevinst for Hells Angels i en tid, hvor gruppen er presset af både politi og konkurrerende indvandrerbander. Den er selvsagt en stor sejr og lettelse for »Jønke« selv, men den kan og vil også blive brugt i en mere overordnet Hells Angels-retorik, hvor klubben afviser at have del i såvel kriminelle aktiviteter som de talrige skudepisoder i København, som ifølge politiet udspringer af en konflikt mellem HA og diverse indvandrerbander. Det mener sociologen Michael Hviid Jakobsen: »Der er ingen tvivl om, at den her sag vil blive markedsført af HA og »Jønke« som værende et eksempel på, at medierne, politi og anklager har været alt for fokuseret på rockerne, og at sagen dokumenterer, at rockerne bliver dømt på forhånd. Den vil ikke få for lidt fra deres side.«

At dømme ud fra i går får sociologen ret. Lidt før middag lagde HA en pressemeddelelse ud, hvori klubben nægter at være del i nogen konflikt. Og foran retten sagde »Jønke« farvel og tak med følgende kommentar, inden han nu »rejser til udlandet på ferie«:

»Sagen skyldes, at jeg er Hells Angels’ talerør, og kan man latterliggøre Hells Angels’ talerør, så får man ram på hele klubben. Og så ligger der noget gammelt nag fra anklagemyndighedens side, som har haft en klar, ond hensigt med at forfølge mig på den her måde og ved at sørge for, at jeg skulle mentalundersøges. Så selvfølgelig er det her en stor sejr for os,« sagde Jønke.