Jødiske institutioner genåbner efter terrorangreb

Formanden for Det Jødiske Samfund mener, der er behov for mere politibeskyttelse.

Politivagt ved den jødiske skole, Carolineskolen. Den genåbnede i dag med politivagt. Skolen var lukket mandag pga weekendens terror i københavn bla ved Synagogen i Krystalgade Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To og et halvt døgn efter, at en terrorist skød og dræbte den 37-årige jøde Dan Uzan foran synagogen i indre København, vil der igen være gudstjenester, ligesom børnene skal i skole og kosher-slagteren holder åben.

Tirsdag morgen genåbner de jødiske institutioner, heriblandt privatskolen Carolineskolen, der var lukket mandag.

»Livet skal gå videre. Terrorens mål er at få os til at ændre adfærd, og det skal vi modstå. Vi skal hurtigst muligt tilbage til vores normale liv,« siger formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

»Det er klart, at der er en øget utryghed og frygt. Og tager du forbi synagogen eller den jødiske skole i dag (tirsdag, red.), vil du opleve, at der er et usædvanligt stort politiopbud. Sådan skal det jo ikke være på sigt, men rent sikkerhedsmæssigt er det nødvendigt lige nu,« forklarer han.

Efter skyderiet på det jødiske museum i Bruxelles sidste forår og umiddelbart efter terrorangrebet i et jødisk supermarked i Paris i sidste måned har Det Jødiske Samfund i Danmark opfordret politiet og Justitsministeriet til at revurdere sikkerhedstruslen omkring de jødiske institutioner i landet.

»Vi mener desværre, at det er nødvendigt med mere politi foran synagogen, når der er gudstjenester, og foran skolen, når børnene kommer om morgenen,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Han anerkender, at der i dag er et højt sikkerhedsniveau omkring de jødiske institutioner, ligesom man har et intensivt samarbejde med politiet. Men det er ikke nok, understreger han:

»Vi beder om, at man opjusterer sikkerhedsniveauet, således at der placeres politi foran jødiske institutioner på kritiske tidspunkter.«

I Information tirsdag kritiserer to af verdens førende terroreksperter de danske myndigheder for ikke at beskytte de jødiske institutioner døgnet rundt.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger til avisen, at hun senere på ugen vil mødes med ledelsen af det jødiske samfund for at diskutere beskyttelsesbehovet oven på weekendens terrorangreb.