Jødiske børn skal skjule religøse symboler

Eleverne i det store klasser på den jødiske Carolineskolen bliver opfordret til ikke at gå med religiøse symboler uden for skoletiden for at at undgå chikane.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når eleverne på den jødiske Carolineskolen i København forlader skolen på egen hånd, skal de lade være med at gå med kalot på hovedet, davidsstjerne om halsen eller andre synlige, religiøse symboler af hensyn til deres sikkerhed.

Forlader de skolen alene eller i mindre grupper i et frikvarter for f.eks. at gå i Netto, risikerer de nemlig at blive chikaneret eller ligefrem overfaldet pga. af konflikten i Gaza mellem israelere og palæstinensere.

Sådan lyder opfordringen til Carolineskolen fra sikkerhedsafdelingen i Det Jødiske Samfund, og skolens ledelse har i forbindelse med skolestart i denne uge videregivet meldingen til eleverne i de ældste klasser.

Formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, kalder det »trist, at det er kommet så vidt«.

»Mange forældre føler sig utrygge ved det, der sker,« siger han.

Dan Rosenberg Asmussen forklarer bl.a. forældrenes bekymring med, at politiet forleden valgte at evakuere pro-israelske demonstranter ved Christiansborg Slotsplads og køre dem væk i bus, fordi betjentene ikke kunne garantere deres sikkerhed over for en række aggressive pro-palæstinensiske demonstranter.

Han forklarer også bekymringen med, at Det Jødiske Samfund siden begyndelsen på den aktuelle konflikt i Gaza og frem til dag har registreret 29 fysiske, verbale eller virtuelle overgreb på jøder. I den seneste fem-seks år er der årligt blevet registret omkring 40 tilfælde, og de 29 episoder på lidt over en måned sætter han udelukkende i forbindelse med situationen i Gaza.

»Det er personer med mellemøstligt udseende eller navn, der står bag stort set alle hændelserne. Men om de har palæstinensisk baggrund skal jeg ikke kunne sige,« lyder det fra Dan Rosenberg Asmussen:

»Det går ud over helt tilfældige jøder i Danmark, der intet har med Gaza-konflikten at gøre. Det skal vi ikke finde os i, men vi kan ikke løse denne problemstilling alene. Politikere, myndigheder og muslimske ledere må engagere sig i dette problem. Det går ikke, at der er grupper i samfundet, som ikke respekterer dette lands normer og regler.«

De 29 overgreb består af alt fra chikane på nettet og negative tilråb til et par tilfælde, hvor jøder er blevet spyttet på og et forsøg på at rive en davidsstjerne af halsen på en jøde.

Skoleleder på Carolineskolen, Jan G. Hansen, forklarer, at forældrene til eleverne i de store klasser er blevet informeret om, at deres børn har fået besked om ikke at bære jødiske symboler når de alene eller i mindre grupper forlader skolen.

»Vi gemmer os ikke, men vi skal være fornuftige. Vi siger til eleverne, at de ikke skal være bange, de skal stadig gå i Netto, men kommer det til en konfrontation, skal de vende om og overlade det til mig og skolen,« siger han. Jan G. Hansen understreger, at kun et par elever til daglig bærer jødiske symboler.

Men, som han siger, så »er omgivelserne nok godt klar over, hvilken skole eleverne kommer fra«, selvom de hverken bærer kalot eller davidsstjerne.

Der er i forvejen vagter på skolen, men ifølge Dan Rosenberg Asmussen overvejer Det Jødiske Samfund at øge vagberedskabet pga. den aktuelle situation, akkurat som det skete efter et skoleskyderi på en jødisk skole i Toulouse i Frankrig forrige år.

Imam Naveed Baig kan med egne ord »kun beklage og tage afstand fra antisemitisme«. Han mener dog ikke, at det er af religiøse årsager, når unge mænd med mellemøstligt udseende chikanerer danske jøder.

»De er ikke specielt religiøse, de er rødder, og når de ser en kalot, så sætter de på en eller anden måde det i forbindelse med konflikten i Gaza,« siger han:

»Det er begrænset, hvad jeg kan gøre det ved det ud over at tage afstand.« Naveed Baig kalder konflikten i Gaza for en politisk konflikt, og hver gang, den blusser op, »kommer det også til udtryk i Danmark«, som han siger.

»Der bliver generaliseret, og det går ud over jøderne i Danmark,« siger han:

»Akkurat som mange muslimer oplevede, at der blev generaliseret efter 9-11.«