Jødisk Samfund: Vi delte OSCEs bekymring før terrorangreb

Hos Det Jødiske Samfund har man længe delt den opfattelse, som OSCE fik efter et besøg i København i december: Nemlig at myndighederne ikke har gjort nok for at beskytte de jødiske institutioner.

Mindehøjtidelighed i synagogen i Krystalgade. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler med justitsminister Mette Frederiksen (S) og formanden for det jødiske samfund, Dan Rosenberg Asmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af de danske myndigheders beskyttelse af jødiske institutioner fortsætter med at tage til i uformindsket styrke.

Onsdag kan Radio24syv med en endnu ikke offentliggjort rapport fortælle, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) allerede i december advarede de danske myndigheder om, at beskyttelsen af de jødiske institutioner i Danmark var utilstrækkelig.

Og OSCEs særlige udsending, rabbiner Andrew Baker, gik derfra med en følelse af, at myndighederne »ikke anerkendte problemet«.

Hos Det Jødiske Samfund er formand Dan Rosenberg Asmussen ikke overrasket over den oplysning. Det er den samme oplevelse, hans egen menighed har haft i løbende diskussioner med de danske myndigheder.

»Den følelse, Baker henviser til, den kan jeg godt genkende. Det er, at myndighederne på den ene side siger, at trusselniveauet mod de jødiske institutioner ligger på et højt eller meget højt niveau, men at man på den anden side ikke tager konsekvensen af den trusselvurdering og eksempelvis placerer politi ved synagogen og skolen, som vi har bedt om flere gange,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Diskussionen om beskyttelsen af de jødiske institutioner er for alvor blusset op, efter angrebet mod København 14. og 15. februar, der ramte kulturhuset Krudttønden på Østerbro og senere synagogen i Krystalgade i Indre By.

En jødisk vagt, den 37-årige Dan Uzan, blev dræbt af gerningsmanden, Omar El-Hussein, men det kunne være gået meget værre, såfremt den 22-årige gerningsmand havde angrebet i omvendt rækkefølge, siger Dan Rosenberg Asmussen.

»Havde morderen valgt en anden rækkefølge, altså hvis han havde valgt at tage ind i synagogen lørdag formiddag, så ville han ikke have mødt politi, og det ville have været en katastrofe af helt andre dimensioner,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Det var nemlig Det Jødiske Samfund selv, der efter attentatet ved Krudttønden tog kontakt til politiet og bad om beskyttelse ved en bat mitzvah-fest i et forsamlingshus bag ved synagogen.

Efter angrebet er den jødiske menighed blev mødt af stor politisk velvilje og forsikringer om, at sikkerheden vil blive skærpet markant. Men Dan Rosenberg føler sig endnu ikke sikker på, at de gode intentioner på sigt nødvendigvis vil lade sig transformere til de sikkerhedsforanstaltninger, der er brug for.

»Det, vi ønsker, er givetvis ressourcekrævende, og der vil være tale om en stor overvågnings- og beskyttelsesopgave. Jeg tror ikke, de ressourcer findes i de eksisterende rammer, og jeg tror heller ikke, de nødvendige ressourcer findes i regeringens antiterrorudspil,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Med angrebet tre uger på afstand er der stadigvæk spørgsmål, der nager formanden for Det Jødiske Samfund.

»Jeg synes, det er uforståeligt, at man ikke tog konsekvensen tidligere. Jeg kan kun håbe på, at vi får en bedre sikkerhed nu, og at vi får den beskyttelse, vi har bedt om,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) sagde efter terrorangrebet i København, at der bliver taget hånd om jødernes sikkerhed.