Jødisk formand: Vi er fortsat ikke trygge

Myndighedernes terrorredegørelse peger på, at bevogtningsopgaver skal løses bedre i fremtiden. Nu skal der tages beslutninger om sikkerheden fremadrettet, opfordrer formand for jødiske samfund.

Dan Rosenberg, formand for Mosaisk Trossamfund, om terroren i København og jøders sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu må politikerne tage affære og få besluttet, hvordan den permanente sikkerhed ved de jødiske institutioner skal se ud i fremtiden.

Sådan lyder kravet fra formanden for det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, efter en ny redegørelse om terrorangrebet i København peger på, at politiet skal løse bevogtningsopgaver anderledes og bedre.

»Jeg savner de endegyldige beslutninger om, hvad man vil gøre på længere sigt. Det finder jeg ikke i redegørelsen, hvor det fremhæves, at det nuværende sikkerhedsopbud holdes indtil videre,« siger han og henviser til ti såkaldte læringspunkter, som er i redegørelsen.

»Det er alt sammen relevant, men der er ingen beslutninger om, hvordan man vil gribe det an fremadrettet. Det er vigtigt, at politikerne kommer på banen og får det besluttet,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Redegørelsen, som blev fremlagt onsdag aften af justitsminister Mette Frederiksen (S), indeholder blandt andet et læringspunkt i forhold til, hvordan politiet bevogter arrangementer i fremtiden. Her fremgår det, at der som følge af »begivenhederne i København er iværksat bevogtning ved en række jødiske institutioner og andre truede mål indtil videre«. Derudover er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge på politiets løsning af bevogtningsopgaver.

Redegørelsen peger samtidig på flere kritiske forhold i forbindelse med beskyttelsen af det jødiske samfund. Selv om angrebet på Krudttønden skete om eftermiddagen 14. februar, blev der først opsat fast bevogtning ved synagogen i Krystalgade klokken 19.22, fremgår det af redegørelsen. Det er ifølge Dan Rosenberg Asmussen utilfredsstillende.

»Det er ikke godt nok. Vores forventning på dagen var selvfølgelig, at der med en morder fri i København blev taget fast opstilling, inden arrangementet gik i gang,« siger han med henvisning til den konfirmationsfest, der fandt sted i synagogens menighedshus.

Det var her, den 37-årige Dan Uzan stod vagt, da han kort efter klokken 00.40 blev skudt og dræbt af gerningsmanden, Omar El-Hussein.

»Men derudover er det vigtigt at sige, at der var bevogtning, da drabsmanden rent faktisk dukkede op. Det endte med et tragisk dødsfald og to sårede politibetjente, men man afværgede en større katastrofe,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Der er indtil videre afsat 20 millioner kroner til at forbedre den fysiske sikkerhed ved bygninger, der benyttes af det jødiske samfund. Det gælder blandt andet synagogen, Carolineskolen og flere forretninger.