Jøder i provinsen oplever også mere utryghed

Mens jøder i hovedstaden efterlyser mere politibeskyttelse ved synagogen og den jødiske skole, kan formanden for den dansk-israelske venskabsforening i Aarhus også berette om stigende utryghed blandt jøder i provinsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun jøder i København, der i stigende grad føler sig utrygge i kølvandet på weekendens terrorhandlinger, der blandt andre kostede en 37-årig jødisk mand livet.

Også i Aarhus oplever formanden for lokalafdelingen af Dansk-Israelsk Forening en stigende grad af forfølgelse på grund af religion.

»Når vi holder foredrag, orienterer vi altid PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og politiet på forhånd, fordi vi har oplevet chikane og trusler. Mange føler sig forfulgt, fordi de er jøder, og de unge opfordres af deres forældre til ikke at bære kalot og religiøse symboler, fordi de bliver chikaneret, når de går med dem på uddannelsesinstitutioner eller på gaden,« siger Leni Maja Kristensen, der er formand for Dansk-Israelsk Forening i Aarhus, til Århus Stiftstidende.

Hun fortæller, at hun selv har oplevet at blive kaldt »beskidt jødekælling« i det lokale indkøbscenter, Viby Centret, fordi hun gik med en Davidsstjerne om halsen.

Leni Maja Kristensen fortæller, at truslerne er blevet værre over de senere år, og hun fortæller om jøder, der oplever grove ting og får hade-mails tilsendt.

»På en måde føler jeg mig utryg. Vi er et mindretal, der tror på den religion, og som ikke kan være i fred. Men vi vil ikke lade os kue,« siger formanden for den dansk-israelske venskabsforening til Århus Stiftstidende.

Også på Fyn har weekendens hændelser i København fået formanden for Dansk-Israelsk Selskab for Fyn til at tage sine forholdsregler.

»Jeg har fjernet vores adresse fra netsiderne, så man ikke lige umiddelbart kan se, hvor det er, vi holder møder,« siger foreningens formand, Ole Teetens Lund, til TV 2 Fyn.

Den jødiske synagoge i Krystalgade i København blev natten til søndag ramt af et terrorangreb, der kostede den 37-årige Dan Uzan, som stod vagt ved synagogen, livet.

Det Jødiske Samfund i Danmark har udtrykt ønske om mere vedvarende politibeskyttelse ved synagogen og ved den jødiske skole, Carolineskolen.