Jobvæksten går til udlændinge

Det bekymrer erhvervslivet, at størstedelen af de 40.000 nye job, der er kommet til under den nuværende regering, er gået til udlændinge.

Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ud af fire af de 40.000 job, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) fortæller, at regeringen har skabt de seneste år, er besat af udenlandsk arbejdskraft. Det viser en beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ifølge Børsen.

»Det er selvfølgelig utrolig positivt, at det lige netop i disse år er muligt at skaffe arbejdskraft fra vores nabolande, men det er til gengæld meget negativt, at det ikke i samme periode er lykkedes at ændre beskæftigelsesfrekvensen for danske statsborgere,« siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen til avisen.

Udviklingen ser endnu værre ud, hvis man omregner fremgangen i beskæftigelsen til fuldtidspersoner i stedet for antallet af personer i job. Under den nuværende regering er der blevet skabt, hvad der svarer til 20.700 nye fuldtidsjob og heraf er 20.046 gået til udenlandske lønmodtagere, skriver Børsen.

Dansk Arbejdsgiverforenings beregninger kommer efter mandagens udmelding fra økonomiminister Morten Østergaard om, at den økonomiske krise herhjemme nu er slut og et opsving på vej. En udmelding, der af flere tolkes som et perfekt afsæt til udskrivelsen af det forestående folketingsvalg.

Regeringen og Morten Østergaard baserer optimismen på de seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser, at beskæftigelsen i den private sektor er steget med 38.000 job i perioden fra andet kvartal af 2013 til fjerde kvartal af 2014.

I forbindelse med mandagens opsvingsudmelding pointerede Morten Østergaard netop, at det nu bliver afgørende »at sikre, at endnu flere danskere kommer i arbejde«:

»Begrænsningen i forhold til, hvor godt et opsving vi kan få, bliver, hvor mange mennesker der er til at udføre arbejdet. Det bliver helt afgørende, at vi kan fortsætte arbejdet med at sikre, at endnu flere danskere kommer i arbejde, så virksomheder fortsat vil placere sig i Danmark, fordi de ved, at arbejdskraften er her,« sagde Morten Østergaard.