Jobcentre kritiseres for at diskriminere EU-borgere

Jobsøgende EU-borgere skal have samme hjælp på landets jobcentre, som ledige danskere kan få. Men det får de ikke nødvendigvis, viser en stikprøve.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-borgere på jobjagt har ret til at få samme hjælp af værtslandets jobcentre, som landets egne borgere har. Men det er ikke nødvendigvis det, der sker i Danmark. Det viser en stikprøve lavet af DR Nyheder.

Den 26-årige rumænske kok Bogdan Tarangoiu har sammen med DR Nyheder kontaktet jobcentre i ti byer i Danmark. Og ni ud af ti steder er han blevet mødt med beskeden, at de ikke kan hjælpe ham med at blive registreret som ledig i den danske jobdatabase, jobnet.dk.

Ifølge professor i EU-ret på Aarhus Universitet Karsten Engsig Sørensen er der dog »ingen tvivl om«, at jobcentrene er lovmæssigt forpligtet til at hjælpe.

»Vi har faktisk en forordning, der siger, at de har ret til at bruge jobcentrene på samme måde som danske statsborgere,« siger Karsten Engsig Sørensen ifølge dr.dk.

Han vurderer, at jobcentrene ikke kan kræve at EU-borgerne skal have hverken opholdstilladelse eller CPR-nummer, og at jobcentrenes behandling af Bogdan Tarangoiu er i strid med EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Hvis EU-borgere ikke får job i Danmark, skal de som udgangspunkt rejse hjem igen efter seks måneder.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har det nationale ansvar for landets jobcentre, og de vil nu få kommunerne til at ændre praksis, så EU-borgere fremover bliver behandlet på lige fod med danske statsborgere, oplyser styrelsen i en mail til DR Nyheder.