Joachim B. Olsens "bræk"-melding deler debatten

På B.dk raser debatten efter, at Liberal Alliances Joachim B. Olsen i går proklamerede at fattigdom i Danmark er selvforskyldt.

Joachim B. Olsen har provokeret flere hundrede kommentarer frem med sin melding om at fattigdom er selvforskyldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gårsdagens udmelding fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen om, at fattigdom i Danmark er selvforskyldt har i den grad fået sindede i kog både hos politikere på Christiansborg.

Startskuddet lød, da Joachim B. Olsen skrev ”Jeg brækker mig” på sin Facebook-profil med link til en artikel, hvori formanden for Folketingets Socialudvalg, Özlem Cekic (SF) lufter tanken om at bruge satspuljemidlerne til julehjælp til fattige i Danmark. Under artiklen skrev han herefter

- Det er en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter at snakke om fattige i Danmark. I skulle skamme jer!! Jeg bliver så vred, når jeg hører venstrefløjen bruge den slags manipulerende retorik. Hvis der er mennesker i Danmark, der ikke har råd til at holde jul, så er det selvforskyldt!

Siden har De Radikales Liv Holm Andersen på sin egen Facebook-profil proklameret, at hun brækker sig over Joachim B. Olsens udtalelser:

- Jeg brækker mig over Joachim B. Olsen! Fattigdommen i Danmark er fremfor alt relativ - og det er et kæmpeproblem, som naturligvis særligt mærkes i jule- eller ramadantiden, skev hun blandt andet på sin Facebook-profil.

Det er dog ikke kun blandt politikerne at Joachim B. Olsens udmelding har fået sindene i kog. På B.dk raser debatten blandt læserne på debatsiderne, hvor der i skrivende stund er 324 indlæg. Joachim B. Olsens udmelding deler vandende blandt læserne. Mange læsere er lodret uenige med politikeren:

- Hold da op. Egoismens sande ansigt kom frem fra en person, der i vel 10 år dyrkede sin hobby verden over på samfundets regning. Nu er han selv på den grønne gren, så kan der slagtes løs på de svage til både højre og venstre. Sponsorerne i Team Saxo Bank må være stolte. Fy for den, da, skriver Lars Mortensen, og denne holdning deles af mange læsere, som desuden påpeger at den tidligere kuglestøder selv har nydt godt af de goder, som vores samfund giver:

- Hvem var det som fik hjaelp til at udvikle sin sport, og som saadan havde penge til at leve for, og nu falder alle de Danskere i ryggen som ingen ting har, naa ja posedamen eller den gamle mand som ingen hjem har skal bare sparkes til ifoelge Joachim........FOEJ for den lede.....Lad vaere med at spille smart bare fordi du sidder i tinge, det egner du dig ikke til min ven, saa kom ned af hesten foer den sparker dig af, skriver Per Sørensen, som befinder sig i USA.

Flere læsere påpeger også, at politikeren ikke har forstået, at mange kontanthjælpsmodtagere selv har bidraget til at betale regningen:

- I stort set alle debatindlæg, antages det, at en gruppe skatteborgere med arbejde betaler til en gruppe kontanthjælpsmodtagere uden arbejde. Og at kontanthjælpsmodtagerne altid har været på offentlig forsørgelse. I glemmer de fleste kontanthjælpsmodtagere har været i arbejde og dermed selv, over skatten, bidraget til at kunne modtage kontanthjælp hvis det skulle blive aktuelt, skriver Susanne Hansen blandt andet i sit indlæg.

Men mange læsere støtter også Joachim B. Olsen i sine udtalelser:

- Han siger jo bare sandheden og manden er vel vant til at kalde en spade for en spade, og ikke som andre vattede leverbødspolitikere et potentielt manuelt graveredskab. Hvis man kigger udenfor andegården i lille Danmark, så kan man finde fattigdom, men personer som lever på kontanthjælp, med betalt uddannelse, sygeforsikring, tag over hovedet og børn som ikke sulter men som har tøj på kroppen, det kalder jeg ikke fattigdom, skriver eksempelvis læseren ”Mathiesen” i sit indlæg.

Stadigt andre opfordrer til, at politikerne benytter den nuværende debat til at få startet en diskussion omkring, hvad vi skal gøre ved fattigdommen i Danmark:

- Efter at have læst en del af debatten omkring Joakim B. Olsens udtalelse, synes jeg det er på tide at få fastslået: Hvad vil det sige at være fattig? Hvor meget skal samfundet yde til de fattige? Hvordan skal det at være ”fattig” kunne mærkes, i relation til det at have et arbejde? Skal den fattige og den fattiges børn have de samme muligheder som de der har arbejde? Hvad vil vi?, lyder en af opfordringerne.

Debatten lever i bedste velgående på B.dk. Hvad synes du?