»Jihad er liv«

Han var en lederskikkelse blandt de mest yderligtgående islamister i Danmark, havde kontakt til flere terrordømte personer og opfordrede selv til væbnet kamp. Nu meldes 34-årige Shiraz Tariq, også kaldet Abu Musa, dræbt i kamp i Syrien.

Shiraz Tariq fra Danmark meldes dræbt i krigen i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Øjnene er brune, huden mørk, og skægget langt og sort. Ordene kommer hurtigt med en fast stemme, og hænderne gestikulerer flittigt, hver gang der skal lægges tryk på ord eller peges med én finger mod himlen for at signalere, at der kun er én gud - Allah:

»Jeg vil sige til mine brødre og søstre, som bor i Danmark. Hvis I tror, det komfortable og sikre liv findes i Danmark, tager I fejl. Jeg sværger, det er ikke sikkerhed. Sikkerheden er her. Vi hørte bomber og vi smilede til hinanden. Allah gav os mulighed for at stå vagt foran fjenden, og de smed bomber, og vi grinede til hinanden. Allah-u-Akbar. Vi smilte til døden.«

Selv om 34-årige Shiraz Tariq taler om at smile og grine, er hans ansigt gravalvorligt under det ti minutters lange videoforedrag, han i august i år lagde på YouTube med titlen »Den glemte forpligtelse 2«.

Videoen var formentlig optaget i den nordlige del af Syrien, hvor Tariq har opholdt sig siden november sidste år. Her havde Shiraz Tariq sammen med et par danske fæller sluttet sig til en af de mange islamistiske oprørsgrupper, der kæmper i den syriske borgerkrig. Shiraz Tariqs mål og drøm var at vælte præsident al-Assads styre, der i stedet skulle erstattes af en islamisk stat i et nyt stor-Syrien, kaldet Bilad Al Sham.

Det blev ved drømmen

Men det blev efter alt at dømme ved drømmen. For sent tirsdag og i løbet af i går blev Shiraz Tariq meldt dræbt på Facebook-sider tilhørende personer, der ligesom Shiraz Tariq tilhører de mest radikale, islamistiske kredse i Danmark.

Said Mansour - der har siddet fængslet for at sprede terrorpropaganda - har på Facebook udskiftet sit eget profilbillede med et stort billede af Shiraz Tariq og en tekst, der opfordrer Allah til at modtage den faldne som martyr. Det samme skete i går på sider der tilhører personer eller grupper, der ligesom Shiraz Tariq tilhører det mest islamistiske miljø herhjemme. Også på hjemmesiden Syrienblog.dk, der åbent støtter al-Assad-styret og fordømmer dem, der kæmper mod regimet i Syrien, blev Shiraz Tariq meldt dræbt. Disse typer hjemmesider har tidligere været de første til at kunne bringe oplysninger om de mindst seks danskere, som hidtil menes at være blevet dræbt i kamp i Syrien.

Hverken Udenrigsministeriet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) har over for Berlingske kunnet be- eller afkræfte, om Shiraz Tariq er blevet dræbt. Udenrigsministeriet arbejder på at få flere oplysninger i sagen, og selv om PET ikke vil udtale sig, arbejdes der i tjenesten formentlig også på at få verificeret oplysningerne om hans død. For i det seneste årti har er Shariq Tariq - der også blev kaldt Abu Musa - med jævne mellemrum dukket op på tjenestens radar i forbindelse med terrorsager og heftig islamistisk propaganda.

En sejr og et tab

Hvis Shiraz Tariq er blevet dræbt, vil det islamistiske, salafistiske miljø i Danmark på en og samme tid været blevet en smule beriget og samtidig have lidt et stort tab. Beriget, fordi Shiraz Tariqs brutale død i de kredse er tegn på den ultimative opofrelse for islam. Tariqs endeligt på slagmarken i Syrien vil straks kanonisere ham til martyr, hvilket fremover kan bruges til ny propaganda. Men samtidig er det islamistiske miljø i Danmark blevet en markant indpisker fattigere, hvis Tariq er død.

Shiraz Tariq er blevet udnævnt som »emir« - en islamisk befalingsmand - af fremtrædende personer i den lille gruppe danske muslimer, der har fundet sammen i gruppen Kaldet til Islam. De hylder salafismen, en meget striks og tekstnær tolkning af Koranen og har vakt opsigt herhjemme ved offentligt at demonstrere og agitere for, at Danmark skal omdannes til et islamisk kalifat.

Det var også Kaldet til Islam, der i 2011 ville indføre sharia-zoner i Danmark, hvor gruppens medlemmer skulle patruljere døgnet rundt i første omgang i Tingbjerg-bydelen, der var plaget af uroligheder. I Sharia-zonerne skulle der tages fat i folk, der drikker, spiller, går på diskotek og andet, som ifølge salafisterne strider mod islam.

Overvåget af PET

Shiraz Tariq har i knap et årti været overvåget af Politiets Efterretningstjeneste (PET), fordi han har haft et tæt kendskab til flere personer, der enten er blevet dømt eller mistænkt for terror. Ifølge Berllingskes oplysninger har PET anset Shiraz Tariq for at være en person, der har stået i baggrunden og pustet til ilden, når danske unge har bevæget sig på kanten af terrorlovgivningen.

Første gang var i 2005, da Danmarks første terrorsag kørte ved Østre Landsret. Den sag blev kendt som Glostrup-sagen, fordi de fire unge mænd på anklagebænken blev fængslet ved retten i Glostrup. Men flere af de tiltalte kom fra Avedøre, ligesom Shiraz Tariq. Telefonaflytninger i terrorsagen viste, at Tariq kendte begge de to unge mænd, som endte med at blive dømt i Glostrup-sagen.

Et par år senere blev to andre unge mænd dømt for terror i den såkaldte Glasvejsag, efter at PET havde fundet kemikalier til at fremstille sprængstof i deres lejlighed på Glasvej i København NV. Shiraz Tariq blev anholdt under efterforskningen, der igen viste, at han havde haft tæt kontakt til de terrordømte. Men igen var der ingen beviser på, at han havde begået noget strafbart, omend politiet mente, at Shiraz Tariq i begge sager havde fungeret som en af flere åndelige indpiskere over for de dømte.

Kontakt til omstridt prædikant

Som Said Mansours Facebook-side i går indikerede, var han og Shiraz Tariq også gode bekendte. Og Tariq har også åbent dyrket kontakter til og hyldet den omstridte prædikant Omar Bakri, som i 2005 blev smidt ud af Storbritannien fordi han var for ekstremistisk og var blevet sat i forbindelse med flere terrorister.

I august i år fortalte Shiraz Tariq selv om sin opvækst i et e-mail-interview med dagbladet Politiken. Han er vokset op i Avedøre som barn af pakistanske forældre i en familie, hvor faderen drev en kiosk på Vesterbro, og hvor farfar lærte en ung Tariq om islam. Senere blev han bl.a. skolet hos den kontroversielle imam Abu Laban på Dortheavej i København, men også hos lærde i Pakistan, forklarede han.

Om det var hans vej ind i de miljøer, hvor man tolker og dyrker islam i ekstremistisk retning, er uklart. Men det synes klart, at han allerede i begyndelsen af 20erne var en fast del af de kredse herhjemme, der hyldede og opfordrede til hellig krig i bl.a. Afghanistan, Irak og senest i Syrien. I en e-mail til Politiken beskrev Tariq i august, hvorfor han var draget i hellig krig i Syrien:

»Mit mål er at bekæmpe de vantro, indtil den islamistiske stat er implementeret. Og fjerne uretfærdigheden, da det er en forpligtelse for enhver muslim, så muslimerne kan hvile i fred over hele verden. Muslimernes mål er også at vende tilbage til den magt, som de havde i fortiden (er meget tæt på),« skrev Shiraz Tariq.

Tirsdag kom han angiveligt tæt på den hellige krig og betalte med sit liv. Hvilket var en belønning, hvis man skal tro, hvad han selv sagde i »Den glemte forpligtelse 2«:

»I vil altid være sejrige og I vil altid vinde, hvis I går med Allah. Allah giver jer liv. Jihad (Hellig krig, red.) er liv. Jeg sværger ved Allah, at det er liv. Det er ikke døden. I vil ikke miste noget. I vil komme i Paradis.«

TV: Salafist opfordrer danskere til hellig krig