Jesus og hans disciple i bad før kongeligt bryllup

Københavns Domkirkes Kristusfigur, dåbsenglen og de 12 apostle skures i sæbespåner i anledning af Frederik og Marys bryllup den 14. maj.

Stenhugger og konservator Vanja Schwarz vasker apostlen Paulus i Københavns Domkirke. Hun begynder nedefra og arbejder sig opefter med en grød af piskede sæbespåner. Det tager 24 timer at vaske en statue. Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nok, at kronprins Frederik, Mary Donaldson og alle deres gæster møder frem i Københavns Domkirke i deres stiveste puds den 14. maj. Domkirken, Vor Frue Kirke, agter at vise sig fra sin mest renskurede side. Menighedsrådet har grebet dybt i pengekassen og udsætter i disse uger Kristusfiguren bag altret, apostlene langs midtskibets sider og dåbsenglen i koret for en grundig afvaskning, som skal få det hvide marmor til at tage pippet fra den mest strålende kongelige robe.

Men det er er hverken gjort med overspuling eller den brede kost, når domkirkens berømte Kristusfigur, dåbsenglen og de 12 apostle skal i bad. Tværtimod må de finde sig i etagevask med en grød af piskede sæbespåner.

Et brusebad med tilhørende skrubning dur ikke. Det vil efterlade striber, forklarer direktør Flemming Brian Nielsen, Poul Hansens Stenhuggeri, som har mange års erfaring med reparationer, restaureringer og vask af kirkestatuer og Glyptotekets skulpturer.

»Vi begynder nedefra og arbejder os opefter i arealer på 15 gange 15 cm.

Også Thorvaldsens dåbsengel får en tur med børsten. Dåbsenglen var oprindelig dømt til forvisning fra domkirken på bryllupsdagen. Nu får hun lov til at være med, selv om hun må finde sig i at blive rykket et par meter til side, så hun ikke står i vejen for Mary Donaldsons slæb og familie. En revne i dåbsfadet ordner Poul Hansens Stenhuggeri ambulant.

For stenhugger og konservator Vanja Schwarz er rengøringen af Bertel Thorvaldsens statuer en minutiøs og møjsommelig øvelse. 24 timer varer rengøringen af hver enkelt apostel.

Badet står Vor Frue Sogns menighedsråd i 150.000 kr., men så kan man også se forskel, siger Flemming Brian Nielsen. For at menighedsrådet ved selvsyn kunne kontrollere, at pengene er givet godt ud, lod han i første omgang tern med gammelt skidt stå tilbage efter rengøringen.

Næste mandag er det Kristus-statuens tur til at komme i bad.