Jesper Klein er død, 66 år

Den folkekære skuespiller døde efter halvanden måneds kræftsygdom.

Skuespilleren Jesper Klein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Jesper Klein er død. Det oplyser hans søn, Sebastian Klein.

- Det er gået ret hurtigt. Han fik konstateret kræft i leveren for halvanden måned siden, og i aften døde han så. Det skete ved 20-tiden, mens familien var omkring ham, fortæller sønnen til B.T.

Selvom Jesper Klein aldrig tog nogen formel skuespilleruddannelse, regnes han for et af de største og mest alsidige danske skuespiltalenter nogensinde.

Han ville oprindeligt være musiker, men blev smidt ud fra sit musikvidenskabelige studium, fremgår det af en interviewbog fra 2007. I stedet blev han værtshuspianist og, efter nogle teatervidenskabelige studier, efterhånden også skuespiller. Gennembrudet kom i 1969 i »Kameldamen« med Jytte Abildstrøm. Samme år spillede den alvorlige rolle som den rodløse, unge mejeriarbejder i »Balladen om Carl-Henning« og blev belønnet med en Bodil.

Herefter blev det til en lang række mindeværdige roller. Både på teateret og i film som Niels Malmros’ »Skønheden og Udyret«. Men for de fleste danskere var han kendt fra tv. På fjernsynet var han med fra de tidlige 70ere som fast freelancer i DR’s børne- og ungdomsafdeling. Han henrykkede flere generationer med Tirana Radio, Fru Fej Bak, julekalendere, det omdiskuterede ungdomsprogram "Peberkværnen" og meget mere.

Berlingske forum: Hvordan husker du Jesper Klein?

Det var også på TV, han i 1974 blev sat sammen med Tom McEwan og Jess Ingerslev i den legendariske musikalske vanvids­trio, »Klyderne«.

Ud over de mange sjove, skæve og finurlige roller, var han blandt andet beundret for sin helt unikke evne til at bruge sin stemme. Jesper Klein var i stand til at lægge stemme til så at sige alle slags karakterer, og lagde derfor stemmer til et stort antal dukke- og tegnefilm, som for eksempel som 'Jungledyret Hugo' og i tegnefilmene 'Samson og Sally' og 'Cykelmyggen Egon'.

Klein var gennem 37 år gift med kollegaen Lykke Nielsen, der døde for fem år siden efter en meget lang og svær kamp mod brystkræft. I den forbindelse har han sagt, at han nødig ville have en død så ond og smertefuld som sin hustrus.

Jesper Klein efterlader sig sønnen Sebastian Klein, der har to børn, og en datter, Sandra, som bor i Norge, og ligeledes har to børn.