Jernalderhær rasler med knoglerne

Arkæologer er ved at udgrave resterne af en stor hær, der i jernalderen blev ofret i Illerup Ådal i Østjylland. Der er ikke tidligere gjort så store offerfund af mennesker fra jernalderen.

Blandt de meget velbevarede fund i Illerup Ådal er dette kæbeparti fra en ung mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tusindtallig hær begravet i den sorte muld i Illerup Ådal er ved at blive vækket til live af arkæologer. De blotlagte knogler i den østjyske ådal skal gøre arkæologerne klogere på livet i jernalderen.

Knoglerne dukker op i forbindelse med Skanderborg Museums og Aarhus Universitets igangværende udgravninger i ådalen. Ifølge udgravningsleder og museumsinspektør Ejvind Hertz fra Skanderborg Museum kan der ligge »et godt stykke over 1.000« jernalderkrigere gemt på et område på blot 600 gange 600 meter i ådalen.

Krigerne er blevet ofret i det, der for cirka 2.000 år siden var en sø. Foreløbig har arkæologerne i løbet af sommerens udgravninger fundet resterne af cirka ti krigere på et areal på otte kvadratmeter.

»Vi betragter fundet som unikt. Der er tidligere gjort store fund af våbenofre, men der er ikke tidligere i Nordeuropa fundet hele hære, der er blevet ofret,« forklarer Ejvind Hertz:

»Dertil kommer, at knoglerne er meget velbevarede. På længere sigt er målet at grave videre og til sidst analysere de mange fund. Det vil give indsigt i alderssammensætning, sygdomme og andre ting i hæren og dermed give et bedre indblik i jernalderlivet.«

Dræbte fanger og sårede
Ejvind Hertz tilføjer, at de udgravede krigere har været i alderen 16-45 år, og at de har været krigere i det, han kalder »en meget stor hær«. Det er dog uvist, hvor hæren stammede fra, ligesom der også kan være tale om krigere fra flere hære, der gennem jernalderens århundreder er blevet ofret i søen.

»Men det har formentlig været en udefra kommende hær, og det er formentlig alle mand, også fanger og sårede, der er blevet ofret. Måske kom den fra Norge eller Sverige. En eller anden form for ufred har der været,« vurderer museumsinspektøren.

De slagne krigere blev ifølge Ejvind Hertz først besejret og derefter ofret af lokale krigere, der har kæmpet for en eller flere østjyske høvdinge. De blev ofret af religiøse årsager, men selv om de endte deres dage i Illerup Ådal, er det ikke sikkert, at de blev besejret i ådalen.

»Slaget kan også have stået ved Saksild Strand,« som han udtrykker det:

»Man kan forstille sig, at de lokale har opdaget, at svenske eller norske krigere har været på vej hertil. Nyheden har spredt sig hurtigt, og de enkelte landsbyer har bidraget til den hær, der blev samlet til at gøre modstand.«

Illerup Ådal er i forvejen berømt for offerfund af bl.a. våben, skjolde og andre redskaber i tusindvis fra jernalderen. De er blevet udgravet siden 1950erne og er udstillet på bl.a. Moesgård Museum. Men de nye fund af knogler er ikke forbundet med våbenofrene, forklarer Ejvind Hertz.

»Knoglerne er ældre end de ældste våbenfund,« siger han og tilføjer, at de nye fund bekræfter antagelsen om, at Illerup Ådal var et helligt område i jernalderen.