»Jens Madsen er ikke en spradebasse, der ender på forsiden af Ekstra Bladet«

Politikere og branchefolk glæder sig over, at PET får en ny chef, som ikke er sovset ind i de hidtidige konflikter og problemer i efterretningstjenesten.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil fredag var den 45-årige leder af Bagmandspolitiet, Jens Madsen, stort set ukendt for offentligheden. Men med udnævnelsen til chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra 1. januar 2014 kommer han i både offentlighedens og mediernes søgelys.

Han er manden, der - udover at skulle stå i spidsen for efterretningstjenesten - også skal sørge for at få ryddet op i den interne ballade, der blandt andet var skyld i, at den hidtidige chef, Jakob Scharf, sagde farvel til posten.

Og selv om det ifølge den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, er et utraditionelt valg at kigge uden for ministeriets rækker, er det et klogt valg, mener han.

»Jens Madsen er ikke en spradebasse, der ender på forsiden af Ekstra Bladet, men det er heller ikke det, PET har brug for. Man har brug for en seriøst arbejdende person, som kan formidle et godt samarbejde internt i forhold til medarbejderne og eksternt i forhold til de internationale relationer,« siger han.

På Christiansborg glæder politikerne sig også over, at dronningen har udnævnt en ny chef efter indstilling fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Jeg tror, Jens Madsen kan bidrage ved at være et frisk pust,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Det er utroligt vigtig, at man får en chef, der er fuldstændigt uberørt af de forviklinger og komplikationer, de her samarbejdsproblemer har medført. Jeg håber på, han kan være med til at give Politiets Efterretningstjeneste en ny start, sådan at man får genoprettet tilliden mellem vores efterretningstjeneste og borgerne. Det er der brug for,« siger Skaarup.

Også SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), mener, at Jens Madsen kan samle PET igen.

»Det er dejligt, at der er udnævnt en chef. Det betyder, at PET har mulighed for at rykke fremad og starte på en frisk, så man kan få bilagt de samarbejdsvanskeligheder, der har været. For det er utroligt vigtigt, at vi har en efterretningstjeneste, som fungerer optimalt,« siger SF-ordføreren.

Hos Socialdemokraterne finder retsordfører, Trine Bramsen (S), det også »afgørende, at der kommer ro på, så det gode samarbejde i PET mellem ledelsen og medarbejderne kan blive genoprettet«.

Uroen, der har huseret i PET de seneste måneder, bunder blandt andet i, at Jakob Scharf og den øvrige ledelse har ført en terroriserende ledelsesstil. Over for Ekstra Bladet har flere medarbejdere beskrevet det som et arbejdsmiljø, der har været præget af psykisk terror, sladder og stress.

De var årsagen til, at 600 politifolk i efterretningstjenesten tilbage i september trak sig ud af samarbejdsudvalget i protest mod den øverste ledelse. Politifolkene har lige siden nægtet at komme tilbage i udvalget, og de har fået opbakning af HK Politiet med 50 ansatte i PET.

Og efter talrige historier om samarbejdsvanskeligheder, hvilket også udmøntede sig i lækkede historier om, at Scharf bad medarbejdere om at kigge i Pia Kjærsgaards (DF) kalender for at placere et besøg på Christiania på en dag, hvor DFeren ikke kunne deltage, trak Scharf sig.

Men med en ny mand ved roret kan der blive ryddet op, ligesom det også vil betyde, at politifolkene står klar til at samarbejde igen, konstaterer formanden for Politiforbundet.

»Problemerne var personrelateret, og derfor har jeg en klar forventning om, og jeg ved da også, at personalet ude fra PET selvfølgelig og med det samme vil indgå positivt i samarbejdet,« siger Claus Oxfeldt, som med en smule kendskab til Jens Madsen mener, at han bliver »kompetent og troværdig« i spidsen for PET.