Jellingstenene kommer bag glas

Fremover skal Danmarks dåbsattest betragtes gennem ruden i et beskyttende glashus.

Efter hærværket på Jellingstenen er den nu renoveret. Malingen er blevet fjernet og med det blotte øje, er stenen igen blevet som før. Specialister skal dog lige rense det sidste af i maj måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jellingstenene skal bag glas i et nyt glashus, der skal sikre de berømte sten mod yderligere nedslidning fra vind og vejr.

Det er arkæologer fra Kulturarvstyrelsen og Nationalmuseet, der har taget beslutningen, og som nu går i gang med forberedelserne til den planlagte overdækning af de to runesten.

- Stenene er undersøgt af flere omgange fra 2003 til 2006 og er blandt andet 3D-skannet for at se, hvilken bevaringstilstand de er i. Og den er ikke alt for god, fortæller Mads Dengsø Jessen, der er arkæolog på Jellingprojektet.

Sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje udgør stenene Jellingmonumenterne, der er optaget på Unescos verdensarvsliste.

Derfor skal Danmarks slidte dåbsattest nu overdækkes.

- Sten har det meget dårligere nu end for 100 år siden. På grund af syreregn blandt andet. Det er et helt nyt forureningselement, som ikke har været der, før man begyndte at bruge fossile brændstoffer, forklarer Mads Dengsø Jessen.

- Så den tæring, der har været på stenene de sidste 100 år, er måske halvdelen af, hvad det har været sammenlagt de sidste 1000 år. Altså går de ekstremt hurtigt i stykker nu.

Der skal blandt andet indlægges strømkabler og skabes et fundament til konstruktion over stenene. Derfor er det nødvendigt med en arkæologisk undersøgelse af jorden omkring stenene, så arbejdet med glashuset ikke skader dem.

- Det er farligt for sten, når temperaturer skifter, specielt omkring nulpunktet, fordi det væske, der er i stenene, udvider sig og fryser. Så sprænges overfladen simpelthen af, siger Mads Dengsø Jessen.

- Efter overdækningen skulle de gerne overhovedet ikke kunne gå i stykker mere. Så bliver det et lukket miljø med styring af temperatur og luftfugtighed inde i huset.

Når glashuset står færdigt kan stenene altså kun betragtes gennem ruderne.

/ritzau/