Jellingstenen kan reddes fra graffitien

Eksperterne vil vente til vejret bliver varmere, før man fjerner graffitien fra Jellingestenen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til, at graffitien på den store Jellingsten kan fjernes uden at gøre skade på det over 1000 år gamle nationalmonument.

Men det bliver først forsøgt, når der igen kommer lidt varme i luften.

Det siger Nationalmuseets ekspert i de to Jellingstene, Susanne Trudsø, efter at hun mandag har undersøgt den hærværksramte sten.

- Vi skal have taget nogle prøver og forsøgt os lidt frem. Men det er ikke alle opløsningsmidler, der virker lige godt i kulde. Så vi gør det nok først om måske en måneds tid, siger Susanne Trudsø.

Den store Jellingsten er bemalet med graffiti på begge sider. Nogle steder på stenen er malingen trængt mere ind end andre steder, og der kan det blive svært at få den grønne graffiti af.

Nationalmuseets eksperter har været i kontakt med kolleger i Norge og Sverige, som har erfaring med graffitihærværk på sten.

Nationalmuseet frygtede i første omgang, at rensningen af malingen ville efterlade lyse og skæmmende pletter på den mørke sten. Men nu ser det lysere ud for Nationalklenodiet.

- Det ser ud til, at vi godt kan fjerne spraymalingen, uden at det går ud over stenens patina, siger Susanne Trudsø.

Indtil Jellingstenen renses vil den være pakket ind. Det er op til Kulturarvstyrelsen at afgøre, om der bagefter skal gøres foranstaltninger til at beskytte den mod nye hærværksattentater.

Hærværket menes at have fundet sted fredag eftermiddag og lørdag formiddag. Den historiske sten var overskrevet med ordet "Gelwan". Gerningsmanden er endnu ikke fundet.

/ritzau/