Jellingstenen er reddet - næsten

Jellingstenen er nu igen tilgængelig for offentligheden, efter 97 pct. af den grønne maling, der blev sprayet på den, er fjernet.

Jellingstenen er igen tilgængelige for offentligheden. Efter hærværket og renoveringen blev teltet, der har beskyttet stenen, fjernet mandag. Og med det blotte øje er stenen blevet som før. Specialister skal dog lige rense det sidste af stenen til maj måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag klokken 13 blev teltet omkring Jellingstenen flyttet, og stenen fra 965, der kaldes for Danmarks dåbsattest, kan igen iagttages. Den er næsten renset for den grønne maling, den blev overmalet med. Kun tre procent af malingen er tilbage, og det er Nationalmuseets håb, at de sidste rester kan fjernes, når vejret bliver varmere, oplyser Nationalmuseet til B.dk.

Stenen blev mellem fredag 11. februar og lørdag 12. februar udsat for hærværk, da der blev skrevet 'Gelwane' på den. En 15-årig dreng er anholdt for hærværket og er i følge oplysninger autist.

Venter på varmere vejr

Stenen er renset af Nationalmuseets stenkonservator Susanne Trudsø og hendes kollega Søren Møller, der efter at have konsulteret andre danske, svenske og norske stenkonservatorer straks gik i gang med arbejdet for at hindre, at malingen nåede at hærde.

Hun har påført stenen en blanding af betonitler og opløsningsmidler, de sidste fordamper og efterlader kun et tyndt slør, der kan fjernes med vand og en blød børste. På denne måde er det lykkedes at fjerne 97 pct. af malingen, og Nationalmuseet håber, at de sidste rester vil kunne fjernes, når det bliver varmere og stenen dermed ikke længere er så kold. Afrensningsmetoder for alkydmaling på tusindeårige sten fungerer nemlig bedre, når det er varmere.

Se billederne af Jellingstenen efter redningsaktionen