Jellingsten klarede flytteturen flot

Det lykkedes at flytte Jellingstenen, uden at den tog skade. Om tre uger skal den tilbage i en glasmontre.

For tre måneder siden blev Jellingstenene udsat for hærværk. En 15-årig dreng indrømmede senere, at have overmalet stenene med grøn graffiti og den kryptiske besked "Gelwan E". Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes tirsdag for Kulturarvstyrelsens arkæologer at flytte den over tusind år gamle runesten i Jelling 10 meter, uden at den skrøbelige sten tog skade.

- Det hele gik planmæssigt. Stenen var flyttet på 20 minutter. Vi var meget forsigtige. Stenen vejer 2,5 ton, og kranen løftede den meget forsigtigt, siger Kulturarvsstyrelsens arkæolog Jørgen Westphal.

Arkæologerne var bekymrede for, at den lille Jellingsten ville smuldre under luftturen, for vinteren har været hård ved stenen. Den består af mange lag, og når vand trænger ind og efterfølgende fryser, slår stenen revner.

Både den store og den lille Jellingsten skal beskyttes af en glasmontre. Men eksperterne har valgt at lade den store Jellingsten blive stående, mens glasmontrens fundament bygges omkring den.

- Stenen skal flyttes tilbage til sin plads om tre uger, når fundamentet er lavet. Det bliver nok vanskeligere, for vi skal have placeret den på et fundament og frigjort den fra det ophæng, som sidder på den nu, siger Jørgen Westphal.

Kulturarvsstyrelsen har fået en smed til at lave et ophæng, så stenen bliver løftet på den mest skånsomme måde.

- Det er vanskeligt at sætte stenen tilbage, fordi stenen skal hvile på sin spids på fundamentet. Samtidig skal vi sikre, at den ikke vælter, mens vi frigør den fra ophænget, forklarer Jørgen Westphal.

For tre måneder siden blev Jellingstenene udsat for hærværk. En 15-årig dreng indrømmede senere, at have overmalet stenene med grøn graffiti og den kryptiske besked "Gelwan E".

Runestenene er på Unescos liste over unik verdenskulturarv. Verdensarvmonumentet består af de to runesten, en middelalderkirke samt de to største høje, fra vikingetiden.

/ritzau/