Jehovas Vidner får æren for flere blodløse operationer

Flere danskere bliver opereret uden brug af ekstra blod, og det er positivt mener overlæge, som tilskriver Jehovas Vidner æren for udviklingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brugen af donorblod er raslet ned i Danmark, og det skyldes i høj grad medlemmer af Jehovas Vidners modstand mod at modtage blod, skriver Kristeligt Dagblad.

Det har ifølge avisen banet vejen for blodløs kirurgi.

Danmark er dog stadig bagefter en række andre lande, som er kommet meget længere på denne front. Det betyder, at man i nogle lande kan få en større kræftoperation eller få implanteret et vitalt organ, uden operationssygeplejersken skal stå klar med blodposerne.

Forskning viser, at donorblod kan føre til større dødelighed og give flere komplikationer, fordi det er et fremmedlegeme, der kommer ind i kroppen. Men efter en massiv indsats, er der blevet droslet meget ned på brug af blod under eksempelvis ortopædkirurgi og hjertekirurgi, forklarer overlæge ved Rigshospitalet Astrid Nørgaard, der siden 2009 har ledet projektet »Blod Management«.

Hun peger på, at det i høj grad er Jehovas Vidner, der kan tilskrives udviklingen.

»Det er Jehovas Vidner, der har insisteret på ikke at få blod, til trods for at læger har syntes, at det var uforsvarligt. Lægerne har simpelthen været bange for, at de ville dø. Den holdning har ændret sig en hel del,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Jehovas Vidner nægter at modtage blod af religiøse årsager, de mener, at Det Nye og Gamle Testamente gør det klart, at mennesker skal holde sig fra blod.