»Jeg ville aldrig ligge topløs på Bellevue«

De danske unge bliver mere og mere puritanske, siger eksperterne. Men hvad siger de unge selv?

De fem piger fra CBS er ikke så blufærdige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15 procent af teenagepiger har ikke idræt, fordi de ikke vil gå i bad sammen med andre, flere end 30 procent af unge under 30 holder sig fra lægen, hvis undersøgelsen skal foregå uden bukser på og endnu flere føler sig pinligt berørt over at skulle smide tøjet hos lægen.

De danske unge er både flove og blufærdige, når det handler om deres kroppe og nøgenhed, lyder dommen fra undersøgelser og eksperter. Men hvad siger de unge selv? Berlingske er taget på feltarbejde.

I Kongens Have sidder en flok piger og griner. Den første tomme flaske boblevand ligger i græsset ved siden af dem, og sommerferien har allerede været i gang i en uge for de fem studerende fra Copenhagen Business School. De har både bare arme og korte bukser. Så hvordan mon de har det med blufærdighed?

Simone Styr, 22 år:

Hvor meget tøj har du på, når du soler dig?

- Jeg ville aldrig ligge topløs på Bellevue, hvor jeg kan møde nogen, jeg kender. Men måske, hvis jeg var i Marielyst, hvor man kan gå langt på stranden uden at møde nogen.

- Jeg har lige været på udveksling, hvor jeg delte værelse med en kineser. Jeg så hende aldrig klæde om, og så kunne jeg heller ikke lide at klæde om foran hende.

Katja Eberhardt, 22 år:

Hvor meget tøj har du på, når du soler dig?

- Jeg ville ikke ligge topløs. Min mor har heller ikke gjort det.

Hvordan har du det med at skulle tage tøjet af hos lægen?

- Det er jeg ligeglad med. Der plejer jeg bare at lægge hjernen, og "nu skal det bare være i orden." Det er bare professionelt, lige som hvis det var min arm.

- Men jeg fik engang en massage, hvor jeg lå på maven og så skulle jeg vende mig rundt, og jeg havde selvfølgelig et klæde over mig, men lige pludselig tog hun det bare og løftede det op! Hun var jo professionel, men det var alligevel lidt mærkeligt.

Sara Friis Bache, 22 år:

Hvor meget tøj har du på, når du soler dig?

- Jeg kunne sagtens ligge her i BH. Den eneste grænse er, hvis andre synes, det er ubehageligt. Hvis der sad to midaldrende kvinder og spiste frokost lige ved siden af, ville jeg nok ikke gøre det, men jeg ville være ligeglad over for mig selv.

- Det var rigtig godt for mig at starte i fitness-center og opleve, at kvinder så anderledes ud, end jeg troede. Ellers har jeg mest set det gennem medier.