»Jeg vil ønske, at kineserne en dag bliver mindre tyndhudede og i stand til at modstå kritik eller i det mindste at blive gjort grin med«

Verdens største biografkæde med Kinas rigeste mand i spidsen har overtaget Nordic Cinema Group, der er medejer af danske biografer. Det er ikke kun en kommerciel handel, men også et spørgsmål om at styrke kinesisk indflydelse i udlandet, siger ekspert.

Wang Jianlin satser med sit selskab Wanda på film- og underholdningsindustrien over hele verden. I den kinesiske storby Wuhan har Wanda opført det, selskabet selv betegner som verdens største indendørs temapark – Movie Park – som er tegnet af den britiske arkitekt Mark Fisher. Foto: Shepherd Zhou / EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Listen over kommende film i Bio Næstved indeholder både actionbrag fra Hollywood, dansk drama, dokumentarfilm og animation for de små. Der er noget for enhver smag.

Også for dem, der gerne vil se Matt Damon forsvare Den Kinesiske Mur mod invaderende monstre i filmen »The Great Wall«. Den har et budget på tæt ved en milliard kroner og er den største produktion nogensinde, der udelukkende er optaget i Kina. Hovedparten af finansieringen stammer fra en af Kinas største virksomheder. Samme foretagende, der nu er blevet medejer af den danske biograf på Kattebjerg 5 i centrum af Næstved.

Med en kontant udbetaling på over 6,4 mia. kr. kom Nordic Cinema Group (NCG) tidligere på ugen på kinesiske hænder. Nordens største biografoperatør med hovedkvarter i Stockholm driver 68 biografer og 463 lærreder i Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland og Litauen. Derudover er det svenske foretagende via investeringer og datterselskaber involveret i yderligere 50 biografer, hvilket bl.a. gælder Empire Bio og Bio Næstved i Danmark. Købet er endnu ikke godkendt af Europa-Kommissionens konkurrencemyndighed, hvilket ventes at ske i løbet af første halvdel af i år.

Bag handlen står den kinesiske rigmand Wang Jianlin og hans konglomerat Dalian Wanda Group, der i daglig tale blot kaldes Wanda. Wang Jianlin er ifølge magasinet Forbes Kinas mest velhavende person og var sidste år god for næsten 200 mia. kr. Han er blevet rig på at bygge boliger, men har de seneste år skiftet strategi og satser nu stort på underholdningsbranchen. Både i Kina og internationalt.

Og her er filmindustrien blevet omdrejningspunktet. Wang Jianlin står således bag et gigantisk filmstudie i den kinesiske kystby Qingdao, der skal kunne måle sig med de store pendanter i Hollywood. Uden for landets grænser har Wanda-gruppen bl.a. købt det amerikanske produktionsselskab Legendary Entertainment og Dick Clark Productions, der driver Golden Globe Awards og Miss America. Begge investeringer i milliardklassen. Og så er der biograferne. I Kina har Wanda længe været markedsførende, og de sidste fem år er tusindvis af biograflærreder på verdensplan blevet en del af det kinesiske underholdningsimperium. Selskabet startede med at købe en førende biografkæde i USA og fortsatte derefter investeringerne i Australien og siden Europa, hvor den største kæde blev erhvervet sidste år. Og nu er turen altså kommet til de nordiske lande. Med købet af NCG kommer Wanda op på 1.470 biografer og er med en global markedsandel på over 12 procent klodens største biografoperatør. Wang Jianlins mål er at nå op på 20 procent inden 2020.

Film tilpasses kinesiske forventninger

At Wanda og Wang Jianlin på få år har formået at købe sig til en hovedrolle på den globale filmscene vækker ikke begejstring alle steder. Wang Jianlin har en mangeårig karriere i den kinesiske hær bag sig, og det er velkendt, at han har tætte bånd til toppen af Kinas Kommunistparti. For Kinas politiske ledelse er det et erklæret mål at fremme kinesisk kultur og såkaldt blød magt internationalt. Hvordan Kommunistpartiet anskuer kulturens rolle, satte præsident og partichef Xi Jinping ord på i en nu berømt tale i 2014. Talens publikum var repræsentanter fra de vigtigste kinesiske kulturinstitutioner, og de fik besked på at benytte patriotiske temaer, holde sig til et korrekt syn på historien og opbygge det kinesiske folks integritet og selvtillid. Spørgsmålet er derfor, om Wanda har i sinde at promovere kinesiske interesser også uden for Kina.

Ifølge Ying Zhu, professor ved City University of New York, der forsker i kinesisk film- og TV-historie, er de enorme investeringer i biografer verden over ikke kun af kommerciel karakter.

»Der er ingen tvivl om, at det at fremme Kinas indflydelse er en del af ligningen, hvilket både behager den kinesiske stat og harmonerer fint med nationalistiske følelser på græsrodsniveau. Glem ikke, at som en soldat i Folkets Befrielseshær, der voksede op under Mao-æraen og siden blev forretningsmand, er Wang en kinesisk patriot i sit hjerte,« siger hun. Ying Zhu peger på, at selvcensur allerede er et udbredt fænomen, fordi Kina ikke tolererer kritik eller at blive sat i et dårligt lys.

Kina er i dag det næststørste marked for biografindtægter efter USA. Derfor har mange af de store filmstudier valgt at ændre handlingsforløb, så de passer til de kinesiske forventninger. Nogle af de nyeste eksempler tæller filmatiseringen af Marvel-klassikeren »Doctor Strange«. I tegneserie-versionen er en af karaktererne tibetaner, men i filmen er det ikke tilfældet. I Brad Pitts zombie-film »World War Z« er en farlig virus omskrevet til at stamme fra Rusland i stedet for Kina, mens skurken i »Iron Man 3«, kaldet Mandarinen, er meget lidt kinesisk.

»Jeg vil ønske, at kineserne en dag bliver mindre tyndhudede og i stand til at modstå kritik eller i det mindste at blive gjort grin med,« siger Ying Zhu.

Frygt for den kinesiske dominans

For Wang Jianlin er en vigtig del af forretningskonceptet at vise egne film i egne biografer. Men indtil videre har den kinesiske rigmand haft blandet succes med den strategi.

»Wang synes måske, det er en stor fordel at vise sine film i sine egne biografer, men at dømme efter de nuværende erfaringer, er det ikke tilfældet. Forbrugerne synes det ikke,« forklarer Ding Daoshi, der er uafhængig konsulent i filmbranchen i Beijing. Som eksempel nævner han »The Great Wall«, der havde premiere i Kina i december. Billetindtægterne har ikke været prangende, og på online-filmfora i Kina er brugerne ikke imponerede. Derfor vurderer Ding Daoshi, at Wang Jianlins satsning vil komme til at klare sig dårligt i Europa og USA, hvor filmen har premiere i februar. Han mener dog ikke, at Wanda vil forsøge at diktere, hvilke film der bliver vist i udlandet.

Men ifølge formand for brancheforeningen Danske Biografer Kim Pedersen er der grænser for, hvad der vil blive vist i en kinesisk-ejet biograf.

»Kan man forestille sig, at de vil støtte en kina-kritisk film? Kan man forestille sig, at de vil vise en kina-kritisk film? Næppe. Med så dominerende en rolle, som de er på vej til at få, kunne man godt forestille sig dels en undertrykkelse af de film, som måtte være kina-kritiske og omvendt, at film, der sætter Kina i et positivt lys, vil få fortrinsret,« siger han.

At det kinesiske opkøb kan få indflydelse på filmudvalget i NCGs biografer, afvises af selskabet.

»Vores vision er at give vores kunder biografoplevelser i verdensklasse, hvilket kræver, at vi udvælge filmene omhyggeligt. Dette var gyldigt før og vil også være det i fremtiden,« siger NCGs direktør Jan Bernhardsson.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina