»Jeg vil ikke fixe foran børn«

Kom med ned i kælderen som naboerne raser over, og politikerne slås om. Berlingske har besøgt det nye fixerum på Vesterbro en uge inden dets åbning.

Allan er vant til at fixe på gader og stræder på Vesterbro. - Det er ikke værdigt, hverken for os eller for beboerne, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vinden hviner ned gennem Reventlowsgade, får den området omkring Hovedbanegården i København til at føles som den koldeste plet på kloden. Især hvis man sidder på en kældertrappe kun iført undertrøje og sprittet nål, sådan som narkomanen Allan gør det helt op til 20 gange om dagen.

I dag er han krøbet inden for i varmen og ned i kælderrummene under den beboelsesejendom, som kommer til at huse Danmarks første, private fixerum.Officielt åbner rummet først om lidt over en uge, men Berlingske er blevet inviteret med til en test.

Billeder: Se fixerummet indefra her

Allan er godt tilfreds. Varmen er god, siger han. Hans kinder er indsunkne og hans ansigt ubarberet. Han er mager, men ligner én, der kan klare sig i et slagsmål.
 
Normalt ville han sidde udenfor på en trappesten, i en baggård eller på en S-togsperron og fixe. Med rystende hænder, ville han stikke sig i iskolde, sammentrukne blodårer, og bagefter ville han efterlade sin blodige nål og rykke videre mod næste skud.

Læs også: Politiet godkender fixerum på Vesterbro

- Vi fixer de mest ulækre steder. Der er aldrig rent, og når folk ser os med blod ud over det hele, bliver de bange, siger Allan, som flere gange har fejlfixet.

- Jeg bryder mig ikke om at fixe foran folk. Jeg vil ikke fixe foran børn! De skal ikke se sådan noget, siger han.

En dødsliste

Mens misbrugerne kommer og går i kælderen, er frivilligt personale klar til at hjælpe dem. De tager imod ved skranken, noterer hvilke stoffer, der kommer ind og står klar, hvis nogen tager en overdosis.

I hjørnet af det hvidmalede kælderrum har Allans ven Michael lige taget en blanding af heroin og kokain. Han hiver en lille krøllet lap papir frem fra lommen. En dag satte han sig for at tælle hvor mange af hans venner, der var døde siden år 2000. Med rystet kuglepen har Michael nedfældet 65 navne.

- Fejlfix, overdoser, selvmord, drab, opremser han.

Allan giver sig til at fortælle om sit liv. En elendig historie, siger han selv. Han kan ikke undvære sine stoffer, men vil droppe dem mere end noget andet. Han er venlig, snakkesaglig og fuldt ud klar over, hvor langt ude han er. For 30 år siden - i en alder af bare 13 år - blev lidt hash til amfetamin, som blev til LSD og kokain. Og så heroin. I dag tager Allan en blanding af det hele op til 20 gange om dagen, fortæller han. Og nu skal han til det igen.

Blodet pipler frem

Med hurtige bevægelser pakker han sit fixegrej ud på gulvet. Først to kugler kokain, som han lige har hentet. Så rene kanyler og vat. Han nulrer stoffet ud i et lille plastickrus, hælder renset vand i og gør nålen klar. Han er parat til at stikke, men har svært ved at ramme rigtigt. Første forsøg misser, så han tager armen op til munden og suger blodet ud.

- Forestil dig, at jeg sad ude i sneen og rystede, mens jeg gjorde dette her, siger han og himler med øjnene.

Læs også: Beboere er rasende over fixerum

Det er helt tydeligt, at andet forsøg rammer plet. I det Allan trykker til, sejler hans blik hen, hans øjenbryn, som hele tiden har været rynkede, retter sig ud og han udstøder et stille, lettet suk. Nålen sidder stadig i armen, og blodet pipler frem, da han fjerner den.

Han læner sig tilbage op ad væggen.

- Her er dejligt hernede. Her kan jeg slappe af, siger han og smider den blodige sprøjte i skraldespanden.