»Jeg vil gerne være ude på byggepladserne«

Nyoka Lilly Steenholdt gik efter både jobmuligheder og interesse, da hun valgte en målrettet uddannelse.

Nyoka Lilly Steenholdt?skiftede til Erhvervsakademiet og en uddannelse efterspurgt af erhvervslivet. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et år siden fik Nyoka Lilly Steenholdt at vide, at hun var kommet ind på bygningsdesign, som er en ingeniøruddannelse på Danmarks Tekniske Universitet i København. Hun startede på studiet i september sidste år, men med tiden fandt hun ud af, at det ikke var den helt rigtige uddannelse for hende. Nu har hun søgt ind på byggekoordinatoruddannelsen på Københavns Erhvervsakademi, KEA, en hel ny uddannelse, som er blevet oprettet på grund af efterspørgsel fra erhvervslivet.

»Det tog mig noget tid at acceptere, at jeg måske var nødt til at finde ud af, hvad jeg så skulle. Men det tror jeg, jeg har fundet nu. Jeg havde tidligere tænkt på at blive bygningskonstruktør og ville egentlig læse det. Men så læste jeg om den nye byggekoordinatoruddannelse. Det lød meget mere interessant for mig,« siger Nyoka Lilly Steenholdt.

Hun gik ud af gymnasiet med et gennemsnit på 10,9. Et gennemsnit, der kan få hende ind på langt de fleste videregående uddannelser i Danmark. Og da hun kommer fra Grønland og har gået på gymnasiet i Nuuk, har hun mulighed for at vælge og vrage endnu mere, da Danmark har en særaftale med Grønlands Selvstyre om adgangen til videregående uddannelser i Danmark.

Større søgning

I år er 13 procent flere end sidste år søgt ind på et erhvervsakademi og samlet set er fire procent flere søgt ind på en videregående uddannelse. Antallet af studerende, der søger mod universiteterne, er dog fortsat størst, selv om godt 300 færre har søgt mod universiteterne i forhold til sidste år. Det svarer til et fald på cirka én procent.

Nyoka Lilly Steenholdt har både vægtet jobmuligheder og interesse, da hun søgte ind på byggekoordinatoruddannelsen i år. Hun er dog sikker på, at hun vil beskæftige sig med bygninger.

»Af en eller anden grund har bygninger altid fascineret mig. Der er noget med byggeprocessen og hvordan, man bygger ting, jeg altid falder tilbage på. I første omgang blev det ingeniør, for det kender man, og det kan bruges over alt. Men jeg vil gerne være ude på byggepladserne, hvor det sker. Og derfor tror jeg, at byggekoordinatoruddannelsen passer til mig. Og så virker det, som om der er en efterspørgsel på arbejdsmarkedet,« siger Nyoka Lilly Steenholdt.

Øget interesse øger fagligheden

I år har KEA øget optaget med tre procent i forhold til sidste år. På trods deraf er det kun en tredjedel af ansøgerne, der starter på KEA i september. De seneste fire år har KEA oplevet en stigning i ansøgertallet på 118 procent. Samlet set har erhvervsakademierne i år et øget optag på ti procent.

»Det viser en stor interesse hos de unge for at tage en uddannelse, der er målrettet erhvervslivet. Og det betyder, at vi kan vælge de absolut stærkeste ansøgere, hvilket giver et endnu højere fagligt niveau og øger attraktionen ved at studere på KEA,« siger rektor Ingo Østerskov i en pressemeddelelse.