»Jeg ved jo heller ikke, hvad Tamiflu gør ved kroppen«

Britta Wæsels ufødte barn risikerer at blive hjerneskadet, hvis hun bliver smittet med H1N1. Derfor tager hun flere forholdsregler end normalt.

Britta Wæsel er 17 uger henne. Hun har læst, at hun er særlig udsat for H1N1, men hun er dog tilbageholdende over for at skulle anvende Tamiflu, når hun ikke kender bivirkningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britta Wæsel er 17 uger henne, det vil sige i andet trimester, hvor fosterhjernen er særlig udsat for negative forandringer. Hvis hun bliver ramt af den kraftige smittebølge af H1N1, der snart ventes at skylle ind over landet, risikerer barnet at blive hjerneskadet.

Da Britta Wæsel læste om den nye forskning, som Berlingske Tidende fortalte om i går, undrede hun sig. Hverken jordemorderen, som hun havde besøgt dagen forinden, eller Statens Serum Instituts hjemmeside oplyste, at hun burde passe særligt på, fordi hun var gravid.

»Jeg passer i forvejen ekstra godt på med motion og kost for at fremme den gode graviditet. Så det var ret ubehageligt at opdage, at jeg risikerer at få et autistisk barn, hvis jeg pludselig bliver ramt af sygdom. Det vil være forfærdeligt,« siger hun.

Nyser ned i ærmet
Nu vil Britta Wæsel ringe til sin jordemorder og høre, hvad hun skal gøre for at undgå H1N1-smitten. Normalt tager hun ikke mange forholdsregler, når influenzaer hærger. Enten bliver man ramt, eller også er man heldig at slippe. Denne gang har Britta Wæsel dog fulgt lidt med, fordi hun skal passe på to og ikke én.

»Jeg nyser ned i ærmet, som de har sagt, man skal. Før holdt jeg nok bare hænderne op foran hovedet. Men jeg tænker ikke over, hvis folk nyser på gaden eller hoster mig i nakken i køen. Og selvom jeg nok vil tænke mere over det nu, så vil jeg ikke barrikadere mig. Jeg vil leve, som jeg gør nu,« siger hun.

Tilbageholdende
Det handler om at finde en god balance. Måske vil hun begynde at vaske hænder oftere. Og hvis hun skal på visit hos nogle venner, vil hun nok være påpasselig og aflyse, hvis de har været småsyge. Men ikke hvis det bare er efterårsforkølelse.

Amerikanske forskere anbefaler forebyggende Tamiflu-behandling til alle gravide med influenzasymptomer, men Britta Wæsel er tilbageholdende.

»Ofte bliver der pisket en stemning op, og så viser det sig, at det alligevel ikke er så slemt. Så jeg vil nok vente lidt. Jeg ved jo heller ikke, hvad Tamiflu gør ved kroppen,« siger hun.