»Jeg var jo selv dernede og se fængslerne, jeg så ikke noget, som jeg synes var alarmerende«

Retsudvalget tog for 14 dage siden til Rumænien for at se på fængselsceller. Rumænien må stramme op, lyder det fra Trine Bramsen og Peter Kofod Poulsen.

Danske politkere var for få uger siden på besøg i Jilava-fængslet nær Bukarest for at se forholdene med egne øjne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bogdan Cristel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske myndigheder har igennem de seneste måneder arbejdet intenst på at sikre, at kriminelle rumænere i fremtiden kan udleveres til afsoning i Rumænien.

Efter en dom i højesteret har det i flere tilfælde ikke været muligt at udlevere rumænere, hvorfor de er blevet sat på fri fod i Danmark igen, kan Berlingske fortælle i dag.

Lige nu kan rumænere alene udvises til straffuldbyrdelse, hvis de rumænske myndigheder kan garantere rimelig plads per mand i cellerne. Og det er ikke altid tilfældet.

At Danmark er tvunget til at sætte kriminelle ud i de danske gader frem for at sende dem hjem, får en række retsordførere op i det røde felt.

»Det er rablende skørt, at vi ikke kan udlevere dem til Rumænien på grund af nogle forhold, som intet har med Danmark at gøre. Det er helt håbløst, at vi skal slippe nogen løs i Danmark, der er dømt for alvorlig kriminalitet,« siger Trine Bramsen, Socialdemokratiets retsordfører og fortsætter:

»Man kan frygte, at det her rygtes blandt østeuropæiske kriminelle, at de bare skal farte til Danmark.«

Har set på forholdene

En række retsordførere, blandt andet Bramsen selv, var i midten af september i Rumænien for at tale med politifolk, politikere og fængselsbetjente om den uholdbare situation. De besøgte blandt andet det store halvåbne og åbne fængsel, Jilava, nær Bukarest.

»Det er sådan set fine forhold, men der ér kapacitetsproblemer. De har mindre plads. Det var selvfølgelig også det vi så,« siger Trine Bramsen og fortsætter:

»Men jeg oplevede også, at de rumænske myndigheder gjorde det til Danmarks problem - at Danmark skal betale for at få styr på deres forhold.«

Trine Bramsen ser gerne, at EU lægger pres på Rumænien for at sikre bedre fængselsforhold og understreger på samme tid, at Justitsministeriet er på sagen.

»De er en del af EU og har tilsluttet sig menneskerettighederne. De skal leve op til nogle standarder. Det er deres problem.«

Søren Pape Poulsen, landets justitsminister, vil i næste uge tale med sin rumænske kollega om problematikken, siger han i dag til Berlingske.

DF: Udmærkede forhold

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, var også med på turen til Rumænien. Her blev retsudvalget ifølge Kofod Poulsen orienteret om, at rumænerne har planlagt at bygge to nye store fængsler.

»Men de står jo ikke færdige i morgen. Det er til dyb frustration at se en plan, som det måske vil tage flere år at indfri, og indtil videre står vi så i den her situation, at vi ikke kan udvise folk, der har begået grov kriminalitet i Rumænien. De burde have bygget de fængsler for mange år siden,« siger Peter Kofod Poulsen og fortsætter:

»Rumænien må altså klare sig selv, Rumæniens politikere må tage sig af Rumænien og rumænerne. Jeg er sat i verden politisk for at tage mig af danske forhold og så er det træls ikke at kunne levere på det, fordi der er et andet land, der ikke er kommet i gang i tide.«

I det hele taget finder Peter Kofod Poulsen debatten om forholdene i fængslerne en smule vattet.

»Jeg var jo selv dernede og se fængslerne, jeg så ikke noget, som jeg synes var alarmerende. Selve grundlaget for ikke at udlevere synes jeg, er hovedrystende, men det er så, som det er. Regeringen må hurtigst muligt sørge for, at vi får en aftale, så vi kan sende folk tilbage til Rumænien. Rumænerne må garantere, at de får nogle andre forhold.,« siger DF-retsordføreren.