»Jeg var blevet flintrende tosset«

Den danskfødte imam, Abdul Wahid Pedersen, tager kraftigt afstand fra islamiske teenagevielser - men han tror ikke, at man kan lovgive sig ud af problemet.

Majse Hansens datter Nadia er blevet muslimsk gift trods sine kun 17 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg er selv far, og hvis nogen havde viet et af mine børn, da de var under 18 år, så var jeg blevet flintrende tosset.

Sådan siger den danskfødte imam Abdul Wahid Pedersen.

Han tager kraftig afstand fra den slags islamiske vielser af piger under 18 år, som beskrives i dagens udgave af Berlingske.
 
Ifølge dansk lov er det ulovligt at foretage vielser af unge under 18 år uden deres forældres tilladelse. I Berlingske beskrives, hvordan en 17-årig pige af en imam er blevet viet i et såkaldt "nikah-forhold" - uden at hendes mor har kunnet gribe ind. Avisen har i alt afdækket otte sager med danske teenagebrude.

Svært at stoppe med lovgivning

Abdul Wahid Pedersen tror, at det er svært at lovgive sig ud af problemet.

- De vielser, vi her taler om, har ikke har juridisk gyldighed i forhold til dansk lovgivning. De har i virkeligheden ikke større juridisk gyldighed end en vielse i et rollespil. Jeg tror, at man skal bearbejde det her holdningsmæssigt, siger Abdul Wahid Pedersen.

Venstres socialordfører foreslår bl.a., at socialminister Karen Hækkerup (S) indkalder de ca. 25 danske imamer, som har lov til at foretage vielser, til en "kammeratlig samtale", for at få dem til at stoppe vielser af unge under 18 år.

- Hvis det kan hjælpe noget at indkalde imamerne til en samtale med ministeren, så skal man gøre det. Jeg går ikke ind for disse vielser og kunne aldrig selv finde på at gøre det, Heller ikke hvis jeg havde haft bemyndigelse til at foretage vielser, hvad jeg ikke har, siger Abdul Wahid Pedersen.