»Jeg tror, at folk har fået nok nu«

Stand-up komiker Omar Marzouk har egyptiske rødder og håber, at tiden er kommet for en forandring i hjemlandet. Han tror dog, at der er lange udsigter.

Stand-up komiker Omar Marzouk er født i Egyptens hovedstad Kairo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den optrappede situation i Egyptens hovedstad Kairo bliver fulgt nøje af stand-up komiker Omar Marzouk. Han har rødder i landet og i øjeblikket er blandt andre hans far og lillesøster i Kairo.

- Det er svært at komme igennem på mobiler i øjeblikket, og de har også lukket ned for nettet og folks Facebook og Twitter, siger Omar Marzouk.

Han ser oprøret i Egypten som inspireret af situationen i Tunesien, men tror, at det vil blive en lang og sej kamp for at få væltet diktator Hosni Mubarak.

- Mange sammenligner Egypten med Tunesien, og selvom situationen helt sikkert har fundet inspiration der, er det ikke helt det samme alene af den grund, at det egyptiske sikkerhedsapparat er kolossalt. Det består af 1,6 mio. mennesker, og er ikke noget, man bare lige vælter.

Det der skete i Tunesien har været en gnist, men jeg tror, at det bliver en langt hårdere kamp i Egypten. Jeg vil sige, at der er større sandsynlighed for, at det ender som i Iran end som i Tunesien, siger Omar Marzouk.

Seks plus én

Ifølge Omar Marzouk er den nuværende situation i Egypten udtryk for en modstand mod diktaturet og undtagelsestilstanden, der har været under opsejling længe.

- For mange år siden var jeg til en ulovlig koncert i Kairo, som blev lukket ned af sikkerhedspolitiet. Det foregík på den måde, at der lige pludselig kom 2.000 politimænd ud af det blå og svingede deres bæltespænder ind i folkemængden, indtil der ikke var flere mennesker. Dem, der var tilbage, blev anholdt.

Hvis ikke man har set det, er det svært at fatte, hvad der foregår - det er jo skræmmende. Men det virker som om, at folk er nået dertil, hvor de tænker: "Hvad har vi at miste?" Jeg tror, at det er et udtryk for, at folk har fået nok.

Det er jo interessant, at det faktisk går ret godt i Egypten - der er en stor økonomisk vækst, og landet er blevet meget rigere. Men fordelingen er skæv, og der eksisterer ikke en 'rigtig' frihed, selvom det er blevet bedre med pressen eksempelvis.

Hvis vi er syv venner ude en aften, er vi nødt til at gå i opdelte grupper af seks plus én, for undtagelsestilstanden siger, at man ikke må gå mere end seks samlet ad gangen. Det er helt absurd, siger Omar Marzouk.

Han mener, at udfaldet af protesterne i Egypten afhænger af, hvorvidt demonstrationerne er nok til at få væltet sikkerhedsstyret.

"Så vil jeg optræde, som det passer mig"

Hvis Egyptens diktatur falder, kan det få en dominoeffekt i andre lande, mener Omar Marzouk. Men også for komikeren selv kan det have en mærkbar betydning.

- Jeg håber, at der kommer så massive demonstrationer - uden slåskampe med sikkerhedsstyret -  at Mubarak stikker af. Rygterne går på Twitter, at hans kone og søn allerede er ude af Egypten. Det ville være den optimale situation.

Og hvis først Egypten falder, kan det få en dominoeffekt, fordi det er Nordafrika og Mellemøstens største kulturelle centrum og derfor kan være en inspirationskilde for andre lande, siger Omar Marzouk.

Hvad vil det betyde for dig personligt?

- I stedet for at bekymre mig om at stå på en scene i Egypten og komme til at sige noget, der kan få mig i problemer, vil jeg tage derned og bare optræde med det, der passer mig, siger Omar Marzouk.

Så du vil føle dig mere fri i dit hjemland?

- Det vil jeg helt sikkert!