»Jeg tror, det ligger lidt i blodet«

Andreas Ekkelund Jensen er godt i gang med at uddanne sig til elektriker ligesom sin far. Men planerne rækker længere end det. Drømmen er en uddannelse til stærkstrømsingeniør.

Andreas Ekkelund Jensen vil gerne læse til stærkstrømsingeniør, når han har færdiggjort EUX og uddannelsen til elektriker. Også hans far, Finn, er elektriker, og Andreas har netop fordiggjort et halvt års læretid i det samme elektrikerfirma i Kalundborg, hvor hans far var i lære for knap 30 år siden. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

18-årige Andreas Ekkelund Jensen har egentlig altid tænkt, at han skulle være håndværker.

»Der er mange håndværkere i familien. Både min far og hans brødre er håndværkere. Og min morfar. Jeg tror, det ligger lidt i blodet,« siger han. »Når vi derhjemme har talt om, hvad jeg ville være, er det altid håndværker, vi har snakket om. Og det har mine forældre bakket op om.«

At det blev netop elektrikeruddannelsen, han valgte og nu er godt i gang med, var også i første omgang inspireret af hans far, som selv er uddannet elektriker.

»Jeg har altid gerne villet have noget med elektricitet at gøre, det har jeg altid syntes var spændende. Og efter at jeg havde været i praktik en uge i 9. klasse, besluttede jeg, at det var det, jeg ville være.«

På den måde lever Andreas Ekkelund Jensen altså godt op til Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse, der viser, at et stigende antal unge vælger samme uddannelse som deres forældre.

Og så alligevel ikke helt. For Andreas’ planer rækker længere end blot til svendebrevet som elektriker.

»Jeg vil gerne studere til stærkstrømsingeniør og måske arbejde med vindmøller eller solceller,« fortæller han. Derfor valgte han – efter råd fra studievejlederen i folkeskolen – at søge ind på den kombinerede erhvervs- og gymnasiale uddannelse EUX, hvor man efter fire-fem år får både et svendebrev og en »hue«, der giver adgang til en lang række videregående uddannelser.

»Til en start ville jeg bare være normal elektriker, men da min studievejleder fortalte om EUX, der kræver lidt mere arbejde og tager lidt længere tid, men til gengæld har nogle gymnasiale fag, tænkte jeg, at det lød spændende og var en god mulighed for at kunne videreuddanne sig, hvis man vil være mere end elektriker. Og det planlægger jeg at gøre nu,« siger han.

Foreløbig har Andreas Ekkelund Jensen været gennem uddannelsens grundforløb og et halvt år i lære – i det samme elektrikerfirma i Kalundborg, hvor hans far også var i lære for snart 30 år siden. Og netop i dag begynder han på første hovedforløb som elektriker på Selandia – Erhvervsrettede Uddannelser i Slagelse.

Indtil videre har studiet levet op til hans forventninger.

»Jeg skulle lige vænne mig til, at det var noget andet at komme i lære efter det første år på skolen. Men det gav også mening at komme ud at bruge noget af alt det, man havde lært på skolen, og få lidt mere viden om, hvad det egentlig var, man gik og lavede. Så jeg har bestemt ikke fortrudt valget,« siger han.

Præcis hvad der skal ske, når Andreas Ekkelund Jensen i 2020 står med både svendebrev og eksamensbevis i hånden, har han endnu ikke gjort op med sig selv.

»Jeg vil meget gerne til USA, så jeg overvejer lidt, om jeg måske skulle tage et halvt år og prøve at arbejde derovre, så jeg kan opleve, hvordan det er at være elektriker i et andet land,« siger han. »Men ellers er min plan at læse til ingeniør.«