»Jeg tør ikke vælge svære fag«

Fremdriftsreformen er udslagsgivende for, at nogle studerende fravælger de sværeste, men mest relevante­ fag af frygt for at dumpe.

Som fysikstuderende burde Theis Eizo Bedsted have valgt faget analytisk mekanik til næste år. Men han tør ikke af frygt for at dumpe i det svære fag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt fysikstuderende er analytisk mekanik kendt for at være et »killer-fag«. At kunne forstå de komplicerede udregninger, som ligger bag kvantemekanikken oger helt nødvendige for al moderne fysik, er svært. Det havde den 22-årige fysikstuderende Theis Eizo Bedsted skrevet sig bag øret. Reglen om reeksamen er et af de studerendes centrale kritikpunkter af fremdriftsreformen. Tidligere har man selv kunnet vælge, om man ville tage reeksamen eller droppe faget, hvis man opdagede, at det var for stor en mundfuld.

Derfor gjorde han sig modstræbende klart, hvad han ville vælge, da han for nylig skulle indberette sit valg af fag på næste semester.

Valget faldt på coaching og teambuilding på Institut for Idræt og Ernæring. Et mere overkommeligt fag, som Theis er sikker på at kunne gennemføre.

Til gengæld går han glip af det fag, som i virkeligheden er mest relevant for hans uddannelse.

»Jeg havde virkelig overvejet at vælge analytisk mekanik. Men nu hvor jeg bliver tvunget til en reeksamen, hvis jeg dumper i faget, er jeg nødt til at fravælge det, fordi risikoen for at dumpe igen simpelthen er for stor. Derfor har jeg valgt noget mere overskueligt,« siger Theis Eizo Bedsted.

Han skyder skylden på fremdriftsreformen, som automatisk opskriver ham til reeksamen om og om igen, hvis han dumper.

»Hvis fremdriftsreformen ikke eksisterede, ville jeg have haft langt mere mod på at vælge svære fag. Så ville jeg selv kunne vælge, om jeg ville tage reeksamen eller droppe faget, hvis jeg dumpede,« siger Theis Eizo Bedsted, der også frygter en ophobning af eksamener, hvis han dumper.

For dermed ville han skulle aflevere sin bacheloropgave, gå til reeksamen og bestå en eksamen i et tredje fag i samme periode.

Ikke længere tid til fordybelse

Nu skal man i værste fald tage helt op til tre reeksamener, før man slipper for faget.

Theis Eizo Bedsted mener, at stramningerne ændrer universitetet til en »pølsefabrik« uden tid til fordybelse.

»Jeg synes, at universitet skal være et sted, hvor man har mulighed for at fordybe sig i relevante fag og ikke tvinges til at vælge de fag, som er nemmest at bestå. Lige pludselig betyder eksamenskalenderen vanvittigt meget mere end lysten til at lære, og det er det største problem,« siger han.

Men er du ikke bare en forkælet studerende, der ikke tør kaste sig ud på dybt vand?

»Man skal være velkommen til at kalde mig en møgforkælet bangebuks. Men det her handler om min fremtid. Hvis jeg kommer for meget bagud, hober arbejdsbyrden sig op, og så kan jeg også ende med at miste min SU. Jeg er bestemt ikke alene om den her bekymring. Jeg kan mærke, at mine medstuderende har mindre lyst til at tage del i deres egen uddannelse. Mange vælger bare atblive enaf pølserne på fabrikken.«