»Jeg tænkte, at vi ikke skulle være her mere, hende og jeg«

En 64-årig mor skal i retten for have slået sin multihandicappede datter ihjel. Selv har hun forklaret, at hun handlede i afmagt. Nu står hun til 12 års fængsel.

Det var på denne adresse i Skælskør, at den 63-årige kvinde ifølge anklageskriftet dræbte sin datter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederik Lind Racher
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En familietragedie ramte Skælskør på Sydsjælland i begyndelsen af det nye år, da en 63-årig mor blev anholdt for at have dræbt sin 43-årige multihandicappede datter i deres fælles hjem.

Om formiddagen mandag 8. januar modtog politiet en anmeldelse om et muligt drab i et parcelhuskvarter i Skælskør. Da betjente kort efter rykkede ud til adressen, fandt de den 43-årige datter liggende død i familiens villa.

Nu er der rejst tiltale mod moderen, som skal i retten onsdag i Næstved, hvor sagen kører som en domsmandssag, skriver bt.dk.

»Der foreligger en tilståelse af de faktiske omstændigheder i sagen, men forsvareren i sagen har ønsket at indkalde vidner, og derfor kan den ikke køre som en tilståelsessag. Der er nogle naboer og tidligere kolleger, som bl.a. skal vidne,« forklarer anklager i sagen, Henrik Holten fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Datteren nåede at ligge død på sit værelse i 12 dage, inden politiet fik mistanke om, at der var noget helt galt. Gæster nåede i den periode at besøge moderen, som blot fortalte, at datteren havde brug for at hvile sig.

Under grundlovsforhøret fortalte moderen, at hun handlede i afmagt over, at kommunen ikke længere ville hjælpe hende med datteren, som har været handicappet siden fødslen. For to år siden mistede moderen sin mand, og siden har hun været alene med datteren.

For nogle år tilbage blev datteren flyttet fra et specialtilbud i Slagelse til specialtilbuddet Solskinshuset i Skælskør, fordi kommunen ifølge moderen ville spare penge på handicapkørsel. Men den 64-årige mor var stærkt utilfreds over forholdene, og hun berettede under grundlovsforhøret om en datter, der sygnede mere og mere hen.

En dag fik hun et »black out«, fortalte hun i retten.

»Jeg tænkte, at vi ikke skulle være her mere, hende og jeg,« sagde moderen.

Derefter forklarede hun, hvordan hun lagde et dybt snit i datterens håndled, inden hun forsøgte det samme ved sig selv.

»Jeg ville gøre det samme ved mig selv, men det lykkedes ikke. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg skar alt det, jeg kunne,« forklarede hun.

Den fortælling til trods er moderen blevet tiltalt for manddrab efter straffelovens §237, og hun står til 12 års fængsel.

»Der ligger en tidligere dom fra Højesteret i en sag, hvor det også omhandlede drab på nærtstående familiemedlem. Derfor er påstanden 12 års fængsel,« forklarer anklageren.

Anklagemyndigheden kræver desuden, at moderen fratages retten til arv, forsikring og andre ydelser, som datterens død måtte have udløst.

Sagen begynder onsdag ved Retten i Næstved. Sagen ventes at kunne behandles på en halv retsdag.