»Jeg skylder den mit liv« Som den første herhjemme fik Michael Lunding i 2015 indopereret hjertepumpen HeartMate. I dag har han fået et donorhjerte, men han er ikke i tvivl om, at hjertepumpen reddede hans liv, og har kun positivt at sige om den.

04IND20151118-115144-4BM-15.jpg
Jeg har stort set kunnet arbejde helt normalt. Det er egentligt helt fantastisk, for det betyder rigtigt meget for mig, siger Michael Lunding, som i 2015 fik indopereret en HeartMate som den første herhjemme. Foto: Thomas Lekfeldt a Fold sammen
Læs mere

»Den har reddet mig. Det er 100 procent sikkert. Uden den havde jeg ikke været her i dag. Jeg skylder HeartMateen mit liv.«

Michael Lunding, 30 år, fik som den første dansker indopereret den nye udgave af den avancerede hjertepumpe, HeartMate III. Det skete på Righospitalet i november 2015, og operationen blev nødvendig, fordi hans eget hjerte stod af og viste sig at være så skadet, at han havde udsigt til at dø inden for få uger.

Det mekaniske hjerte gjorde det muligt for ham at vende tilbage til en hverdag i Sønderjylland, som på mange punkter ligende den, han havde, før han blev alvorligt syg.

Han måtte ganske vist droppe at køre store maskiner i marken på jobbet, fordi det hoppede og dansede – noget som ikke harmonerer så godt med hjertepumpen i brystet. Men han kunne stadig arbejde med biler og være med til at pille tunge motorer ud af dem.

»Jeg har stort set kunnet arbejde helt normalt. Det er egentligt helt fantastisk, for det betyder rigtigt meget for mig,« siger Michael Lunding.

Er nu erstattet af donorhjerte

For langt de fleste patienter er perspektiverne ved den nye type hjertepumpe, at de skal gå rundt med den resten af livet. Men for nogle vil den optimale løsning stadig være at få et donorhjerte, og det er tilfældet med Michael Lunding.

For nylig dukkede der et hjerte op med hans navn på, og det betød, at han fik først fjernet hjertepumpen, og bagefter gennemgik en hjertetransplantation.

»Det er så nyt endnu, og jeg skal lige ordentligt på benene igen. Men det bliver godt, det er jeg sikker på.«

Selv om han ikke længere bærer rundt på den mekaniske hjertepumpe, tænker Michael Lunding stadig på den, både på hvad den har gjort for ham, og fordi han er teknikinteresseret. Da han havde fået den opereret ud, spurgte han derfor, om han måtte få den med hjem.

»Så heldig var jeg ikke. Det var lige før, jeg havde fået lov. Men den skulle bruges til forskning.«