»Jeg skal helst have 10, men jeg tror også, at 12 er muligt«

Overalt springer studenter frem disse dage, og Johan Kjær Houver fra Christianshavns Gymnasium er én af dem. Med et eksamensbevis, der kun rummer 10- og 12taller, ville et 7-tal skuffe den unge mand, der mandag afslutter sin studentereksamen med Dolly Partons »Jolene«.

Johan Kjær Houver skal op til sin sidste eksamen inden han kan kalde sig student. Han skal eksamineres i musik Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Klokken 8.38 hjuler Johan Kjær Houver ind i skolegården på Christianshavns Gymnasium. De første er allerede kommet ud med hvide huer, som er bundet ind i røde bånd. Den 19-årige mand kigger storsmilende rundt, men han må selv vente lidt endnu.

Om under en time skal han til sin første del af musikeksamen, men det er en langstrakt eksamen. Selvom han går til forberedelse klokken 9.30, kan han først forvente, at huen rammer hovedet omkring klokken 14.

Johan Kjær Houver går i musikklassen og afslutter symbolsk sin studentereksamen med musik. Først skal en individuel, teoretiskdel overstås, hvor der testes i musikkens historie. Johan Kjær Houver er ikke nervøs, selvom han bruger de sidste minutter inden eksamen på at snakke med Berlingskes udsendte. Barokken og Vivaldis koncert ville være det fedeste at trække, mens et værk at Johannes Brahms, der bevæger sig inden for den klassiske musik, er det, som Johan Kjær Houver er mindst begejstret for at skulle høres i.

»Jeg har aldrig rigtig været nervøs for at gå til eksamen. Jeg kan faktisk godt lide det adrenalin-kick, det giver, når man skal ind og præstere,« siger han.

Da snakken leder hen på, om han i sin gymnasietid har gået mest op i at have det sjovt eller få gode karakter, ladet det til at have været et miks.

»Min identitet i gymnasiet er langt mere præget af det sociale og ikke karaktererne. Men jeg har ikke ikke-tænkt over karakter, det har bare aldrig fyldt meget. Jeg tror først, at det er de seneste måneder, jeg er blevet bevidst om, hvor vigtigt det er med gode karakter.«

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Johan Kjær Houver er formand for festudvalget, men det betyder ikke, at han har festet sin gymnasietid op, for han får også gode karakter. Han har været oppe i skriftligt dansk, engelsk, spansk og musik. Han har været oppe i mundtligt dansk, engelsk og AT, og karaktererne har ikke ligget under 10.

Men hvordan forbereder man sig egentlig, når man skal til eksamen i musik?

»I løbet det seneste år har jeg – ligesom alle andre fra klassen - fået undervisning af en, der går på musikkonservatoriet. Det er en del af deres uddannelse, at de skal undervise, og det giver god mening for os at få undervisning.«

For at blive helt klar til eksamen valgte Johan Kjær Houver at kontakte sin underviser fra musikkonservatoriet. Han har modtaget undervisning to gange af en times varighed, og det har han selv betalt for.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

»Jeg har før i tiden spillet klassisk kontrabas og til eksamen skal jeg spille en mere jazzet kontrabas, derfor opsøgte jeg underviseren for at få helt styr på det.«

Johan Kjær Houver ser ikke undervisningen som decideret eksamenshjælp, og han mener ikke, at det er nødvendigt for at klare sig godt til eksamen, men det hjælper da på at få finpudset resultatet.

»Det er ligesom, at nogle betaler for klaverundervisning. Der er nogle få, som er selvlærte, men ellers har de fleste i musikklassen altid fået undervisning i sang eller instrumenter.«

Han forklarer, at de fleste øver sig med deres forældre, som måske også er musikalske, deres søskende eller venner. Men hvilken karakter skal så vise sig i huen, når man har betalt for undervisning?

»Jeg skal helst have 10, men jeg tror også, at 12 er muligt, hvis det går godt med den teoretiske del.«

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Selvom Johan Kjær Houver i alt den tid, vi har talt sammen, har prøvet at underspille sine egne karakterer og forventningerne til karaktererne, afslører han dog, at et 7-tal ville skuffe. Men sådan er det vel, når resten af karakterbladet kun har efterladt plads til 10 og 12-taller.

Bliv hængende og find ud af, hvordan Johan Kjær Houver klarer sin sidste eksamen.