»Jeg prøver at være taknemmelig i alt det, jeg laver«

Pernille Blume overraskede hele Danmark, da hun svømmede sig til en OL-guldmedajle i Rio de Janeiro. Hun er nu ved at tilpasse sig sit nye liv, men kan stadig tvivle på det hele.

Hun havde aldrig troet, at det kunne ske. Men ikke desto mindre svømmede Pernille Blume sig til guld under sommerens OL i Rio de Janeiro - godt 18 år efter at hun som fireårig trak i badedragten i Gladsaxe Svømmehal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der stod hun. Øverst på podiet til OL i Rio de Janeiro med en guldmedalje om halsen. Hun havde aldrig troet, at det kunne ske. I hvert fald ikke at hun kunne præstere sådan lige nu.

Tusind følelser fløj igennem Pernille Blume på det tidspunkt. Glæde, begejstring og mest af alt taknemmelighed over at få den oplevelse. Men der var også fortvivlelse. Tanker som »hvad skal der ske nu?« og »hvad så efter OL?« fyldte også hos hende i de mest hektiske dage, efter hun på 24 sekunder og syv hundrededele svømmede sig til OL-guld på 50 meter fri.

Lige dér var hun nødt til bare at være i øjeblikket.

I dag kan Pernille Blume stadig føle, at hun ikke er faldet helt på plads i det hverdagsliv, som hun kendte så godt før i tiden.

»Jeg er i gang med at navigere rundt i alle de indtryk. Jeg har en masse tanker, som ikke er faldet på plads. Jeg havde jo tænkt, at nu skulle jeg til OL, og så var det slut. Det var det, jeg havde sagt, da jeg valgte at vende tilbage til svømning,« fortæller hun.

Men nu står hun i en anden situation, med nogle nye udfordringer, som hun ikke kan lade være med at tage op. Både fordi der er et pres fra hende selv, fra andre mennesker, men mest af alt, fordi hun ikke kan lade være.

»Det er for nemt at slutte på toppen. Der ligger stadig en masse udfordringer for mig derude, og på et personligt plan tror jeg, at det er godt for mig, at jeg tager dem. Det har jeg også lyst til. Jeg ville ikke kunne svømme, hvis jeg ikke ville det. Jeg gør det jo af ren og skær lyst,« siger hun.

I 18 år har svømning været noget af det, som har fyldt mest i Pernille Blumes liv. Hun begyndte at svømme som fireårig i Gladsaxe Svømmehal, efter hun havde set storebroren til svømmestævne fra tilskuepladserne.

»Jeg synes ikke, at man skal have den kyniske tilgang til sporten med at træne, træne, træne og kun have fokus på at nå til tops.«


Hun stiller stadig op for klubben Gladsaxe Svøm, men har trænet i Bellahøj under skiftende internationale trænere. I 2010 deltog hun i sit første internationale stævne, og hun har senere vundet flere medajler. Altid med sit hold, aldrig alene. Lige indtil hun stod med OL-guld i august i år.

Men selv om hun har svømmet og konkurreret, siden var hun helt lille, har vejen til guldet ikke været lige til. Mange har hørt historien om Pernille Blume, der omkring et halv år før OL, faktisk præcist nytårsaften, tog beslutningen om at sige stop. Med alt hvad det indebar. Hun var ikke glad for at svømme længere og blev nødt til at give sig selv fri.

»Jeg havde gået og tumlet med det i lang tid. Den ene dag ville jeg det ene, den næste dag det andet. Så valgte jeg at lægge 2015 bag mig og stoppe med svømning. Jeg skulle have tid til at mærke efter, hvad jeg ville,« siger Pernille Blume.

Den 22-årige svømmer vendte tilbage til sporten efter et par måneder. Det er faktisk ikke den eneste gang, at hun har haft brug for en pause eller måtte overveje det hele en ekstra gang. Det har hun prøvet før. Inden OL valgte hun endelig at tage den lange pause. Noget som hun i dag tror var virkelig vigtigt.

»Jeg kunne ikke have præsteret, som jeg gjorde, uden at tage den pause. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Så havde jeg ikke nået det her resultat. Jeg var i en så stresset situation og så splittet inde i kroppen, at jeg ikke kunne finde ud af, om det var hjertet eller hovedet, der talte. Så jeg var nødt til at slukke for det hele.«

Pernille Blume husker vendepunktet eller i hvert fald den dag, hvor hun selv fik lyst til at hoppe i bassinet igen. Og lige så stille vendte lysten til at være på holdet tilbage.

»Jeg var så glad og helt oppe at ringe. Jeg havde gjort det selv. De andre var på træningslejr, så der var ikke nogen i svømmehallen. Det var bare en sejr, fordi det kom indefra. Det var det, som jeg havde savnet at mærke,« fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Pernille Blume blev hele Danmarks darling, da hun i sommer vandt OL-guld på 50 meter fri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Pernille Blume er ikke en af de sportspersoner, der aldrig har tvivlet. En af dem, der altid er gået benhårdt efter at nå til tops og været helt sikker på, at det var det, hun skulle. Og så alligevel. For hun har altid elsket at konkurere, hun har bare haft brug for at ændre sit fokus.

»Tvivlen har altid været der lidt, og jeg har haft brug for at få ro på. Da jeg holdt pause, fandt jeg ud af, at jeg også kan være glad uden svømning. Det var rart at opleve,« siger Pernille Blume.

Det behøver ikke være sådan for alle, og hun ville ikke anbefale nogle at holde en pause. Men samtidig synes hun, at hun er en anderledes historie, end den man altid hører. For man behøver ikke presse sig selv ud i det ekstreme, og man kan godt opnå resultater, selv om man også har andet i hovedet end sin sport.

»Jeg håber, at der sidder andre unge mennesker derude og lytter til min historie og stiller sig selv spørgsmålet om, hvorfor de gør det. Jeg synes ikke, at man skal have den kyniske tilgang til sporten med at træne, træne, træne og kun have fokus på at nå til tops,« fortæller hun.

»Det nytter ikke at have spidse albuer. Så ligger der 13 døde bag dig bagefter. Men det gør jo ikke dig bedre. Det kan sikkert tage dig et sted hen. Men ikke hele vejen.«

For Pernille Blume er det især vigtigt at have mennesket med i sin sport. Også selv om man er på vej mod sit mål.

»Man skal huske at have mennesket med, når man dyrker sport på topplan. Ellers bliver det hele bare en rutine. Det er vigtigt, at man også tager det med, som sker i ens liv uden for sporten. Så er det op til en selv at balancere det.«

Sidste halvdel af Pernille Blumes 2016 har været så meget anderledes end det første. Efter hun vendte hjem, skulle hun tage stilling til, at alle lige pludselig kendte hendes navn og havde en holdning til hende.

»Der var en lang periode lige efter OL, hvor jeg følte, at jeg levede en anden persons liv. Det var underligt og bizart. Det var en eller anden form for virkelighedsdrejning af verden. Jeg følte, at jeg var med i et program, hvor jeg skulle mærke, hvordan det var at være kendt for en dag. Jeg kan huske, at jeg tænkte, hvornår slutter programmet? Men efterhånden er jeg blevet mere rolig med det,« siger hun.

Den største ændring for svømmeren har været at falde ud af alle rutinerne. Hun var vant til træning og skole i en skemalagt hverdag. Nu kan hun blive i tvivl om, hvad hun skal i morgen, eller om det virkelig er weekend, når hun når til fredag eftermiddag.

»Det er voldsomt at skulle så meget hele tiden, og det er noget, som jeg stadig skal vænne mig til,« siger hun.

Med det større fokus på hende tror hun også, at der kommer mere tvivl, og at hun vil opleve at få de følelser og tanker, som hun fik før OL. Men hun tror på, at hun er blevet bedre til at tackle det.

»Jeg er blevet mere erfaren og bedre til at lytte til min krop. Jeg tænker ikke længere på, hvad jeg burde, men husker på, at jeg skal vælge træningen og fritiden til,« siger hun.

»Jeg er også rigtig taknemmelig for at få alle de her muligheder,« siger Pernille Blume.

Der kommer taknemmeligheden ind igen. Hun nævner det flere gange i interviewet. Det er det ord, som hun helst vil bruge om sit liv og sin præstation. Og noget som hun prøver at huske på rigtig tit.

»Taknemmelighed pynter altid på folk. Det er vigtigt at være det, så husker man også bedre de små sejre i hverdagen og ikke kun de store ting. Jeg prøver at være taknemmelig i alt det, jeg laver,« siger hun.

»I dag kan vi godt glemme det. Vi kan hurtigt komme til bare at gå og gå mod vores mål uden at stoppe op på vejen og tænke over, at vi jo har det meget godt.«