»Jeg mener fortsat, at Jesper Rønnow er den rette mand«

Skat lukker skandaleramt EFI-system og sender fem chefer hjem. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlægger kriseplan og freder Skats direktør.

Pressemøde i Skatteministeriet med Skatteminister Karsten Lauritzen. Skatteministeren fremlægger handlingsplan for SKAT. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i dag præsenteret en kriseplan for Skat.

»Skat står i en meget alvorlig situation. Det er der ingen grund til at lægge skjul på. Det er en regulær krise, og selve tilliden til Skat er på spil,« sagde Karsten Lauritzen.

Pressemødet med Karsten Lauritzen har baggrund i to samtidige skandalesager hos Skat:

  • Sagen om svindel med udbytterefusioner for mere end 6 milliarder kroner
  • Sagen med det skandalramte it-system EFI, der skulle stå for inddrivelse af gæld

Skat hjemsender fem chefer på baggrund af EFI-skandalen og skandalen med svindel med udbytterefusioner for milliarder.  Samtidig lukkes det skandaleramte EFI-system, der skulle stå for inddrivelsen af al gæld til det offentlige.

I sagen om udbyttesvindel konkluderer Skatteministeriets Interne Revision, at der har været alvorlige ledelsesmæssige svigt og processuelle fejl og mangler i tilrettelæggelsen af opgaven med refusion af udbytteskatter. På den baggrund er fire chefer i Skat, herunder chef for inddrivelse Jens Sørensen, blevet hjemsendt, men sagen får ingen betydning for Skats øverste chef, Jesper Rønnow Simonsen.

»Jeg mener fortsat, at Jesper Rønnow er den rette mand til opgaven,« sagde Karsten Lauritzen på pressemødet.

Flere journalister spurgte, hvorfor Jesper Rønnow Simonsen var fredet som øverste chef for Skat.

»Der er bestemt også grund til at rette en kritik af Jesper Rønnow, som er den øverste chef. Jeg mener bare ikke, at det betyder, at han ikke er den rette mand til jobbet og til at rette op på Skat,« sagde Karsten Lauritzen.

IT-direktør Jan Topp Rasmussen er blevet hjemsendt på grund af den fejlbehæftede implementering af EFI-systemet. På pressemødet kaldte Karsten Lauritzen EFI-systemet for den »måske største it-skandale i nyere tid.«

»Jeg tror ikke, at jeg overdriver ved at sige, at det har været et smertensbarn i mange år, og jeg har svært ved at komme i tanke om et IT-projekt, der har slået mere fejl,« sagde Karsten Lauritzen om EFI, der spøgefuldt er blevet kaldt »7-9-13,« fordi det først skulle have været implementeret i 2007, så 2009, men først kom i gang i 2013.

Både Kammeradvokaten og Accenture har undersøgt EFI-systemet.

»Materialet kaster lys over en lang række yderst kritisable forhold. Med den viden, som vi har i dag skulle EFI aldrig have været i drift,« sagde Karsten Lauritzen.

»Systemet er så fejlbehæftet og inneffetivt, at der ikke er andre muligheder. Men det kommer til at tage et stykke tid. Så snart man kan lukke helt ned for EFI vil det ske,« tilføjede han.

På pressemødet varslede han, at skandalen med EFI-systemet i værste tilfælde kan koste de danske skatteborgere 14 milliarder kroner. Karsten Lauritzen oplyste videre, at der bliver tilført 350 nye medarbejdere til inddrivelsen af gæld hos Skat, der etablerer en midlertidig inddrivelse af gæld. I 2019 vil det være et nyt permanent inddrivelsessystem klar, lovede ministeren.