»Jeg kan godt lide at gå efter manden«

Jeppe Juhl voksede op som søn af en politisk stjerne­reporter og vandt i 1988 Cavlingprisen. I dag mener han, at pressen har svigtet befolkningen. Derfor har han startet mediet NewSpeek, der har amerikanske Fox News som forbillede.

Jeppe Juhl er tidligere Cavlingvinder og står bag nyhedsportalen NewSpeek. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lå ikke i kortene, at Jeppe Juhl skulle blive en kontroversiel herre. Som søn af Ekstra Bladets politiske stjernereporter Bent Juhl voksede han op omgivet af journalister og politikere, og knap var han blevet færdiguddannet som journalist, inden han i 1989 sammen med en kollega fik Cavlingprisen. Alt tydede på, at her var en mand, som stilede mod medieverdens højeste tinder. Men sådan skulle det ikke gå. Kort efter at han modtog Cavlingprisen, stoppede Juhl på Ekstra Bladet.

Han fortæller, at han generelt ikke brød sig om stemningen og syntes, at man sagde de rigtige ting til skåltalerne, men ikke levede op til idealerne. Men han erkender også, at det delvist kan være en efterrationalisering, og at en del af forklaringen nok er mere simpel.

»Jeg var begyndt at spille kort, og det kunne jeg bedre lide end at skrive.«

I et par år ernærede Jeppe Juhl sig som professionel kortspiller, men vendte først i halvfemserne tilbage til mediebranchen. Efter et par år, hvor han også nåede omkring Ekstra Bladet igen, skiftede Juhl igen spor og blev idémand, redaktør og producent på Robinson Ekspeditionen.

Over de næste 15 år var Jeppe Juhl en del af et utal af danske realityproduktioner. Men siden 2013 er jobtilbuddene tørret ud.

»Jeg har ikke rigtig lavet noget TV siden da. Jeg ved ikke, om det er på grund af mine holdninger og udmeldinger. Men jeg tror det, for jeg var altid nummer ét.«

Juhls holdninger har igen fået ham i pressens søgelys for emner, der ikke vedrører hverken reality-TV eller Cavlingpriser. I en række debatindlæg har han siden starten af årtiet slået til lyd for, at danske medier svigter deres opgave med at dække problemerne med det multikulturelle samfund.

Det blev han bekræftet i, da han i maj 2011 deltog i et møde med den islamkritiske egyptiske læge, forfatter og debattør Wafa Sultan hos Trykkefrihedsselskabet.

»Selv om jeg ikke havde arbejdet som dagbladsjournalist længe på det tidspunkt, kom det voldsomt bag på mig, at der var nul journalister til stede. Det er helt legitimt ikke at kunne lide Trykkefrihedsselskabet. Men det er sindssygt ujournalistisk, at hundrede meter fra Politikens Hus i Vartov har man en verdensberømt debattør, der har været omtalt af medier overalt på kloden, som ingen gider ulejlige sig med at dække,« forklarer han.

Råt for usødet

Selv om Juhl er erklæret ateist, identificerer han sig som jødisk efter sin mor, hvis familie var blandt de danske jøder, der blev deporteret til Theresienstadt. I forbindelse med drabet på Dan Uzan og angrebet på Krudttønden var Juhl pressetalsmand for Det Jødiske Samfund i Danmark, og særlig antisemitisme blandt muslimske indvandrere bekymrer ham.

Efter at have skrevet en række debatindlæg om det multikulturelle samfund etablerede han først i 2016 webmediet NewSpeek Networks. Et website, der indtil videre er præget af holdningsstof og videoer, og som beskriver sig som et borgerligt medie uden »falsk neutralitet og forloren falsk objektivitet. Det er råt for usødet, ægte meninger og åbenhed uden skjulte dagsordner.«

Der har været en del mystik om finansieringen af NewSpeek. På nettet har der været spekulation om, hvorvidt pengene kommer fra udenlandske mæcener fra Rusland eller USA med fordækte politiske dagsordner. Det afviser Jeppe Juhl dog grinende. Manden, der har sikret NewSpeek opstartskapital, hedder Kevin Mikkelsen, og han deler Juhls bekymringer over det multikulturelle samfund og mediernes dækning heraf. Mikkelsen var direktør for firmaet Aglet Technologies, der sammen med et pokerwebsite, som firmaet havde lavet softwaren til, i 2005 blev solgt for et trecifret millionbeløb. Det eksakte beløb, som Kevin Mikkelsen har givet, vil Juhl ikke oplyse, men han siger, at der er tale om et sekscifret beløb et stykke under en halv million kroner.

Formålet med NewSpeek er at lave et journalistisk medie, som er et mere folkeligt alternativt til en presse, der ifølge Juhl har svigtet befolkningen.

»Jeg kender pressen indefra, jeg er vokset op midt i den. Og det er, som om de danske medier trækker vejret gennem et kulturradikalt filter. Jeg kan huske, hvordan det var, når vi castede folk til reality. Så blev det gerne sagt, at »han er DFer« med åbenlys foragt i stemmen, fordi det var synonym for et ondt og dårligt menneske. Og det er altså en fjerdedel af befolkningen, man taler om.«

Større fokus på økonomi

NewSpeek har netop åbnet en ny medieportal med 15 borgerlige bloggere, heriblandt Søren Espersen, Søren Krarup og Peter Seier Christensen, som er medstifter af Nye Borgerlige. Juhl forklarer, at det er et led i det, han betegner som fase to af NewSpeeks udvikling, hvor der også vil komme et større fokus på liberal økonomisk politik.

Den fase tre, som han håber, vil komme senere, beskriver Juhl som »Fox News Danmark på internettet«, hvor NewSpeek bliver et nyhedsmedie med regulær og omfattende journalistisk dækning i stedet for primært holdningsstof.

Skal han selv sige det, går det rigtig godt med NewSpeek.

»Vi har haft videoer, som har haft 160.000 seere. Det er seks gange så mange, som eksempelvis ser Debatten. Og det er de folk, som ikke mener, de har nogen stemme i medierne, som ser det her. Vi taler i øjenhøjde med folk og på en måde, som man på parnasset ikke kan lide. Vi siger tingene ligeud,« siger han og tilføjer:

»Og så kan jeg personligt godt lide at gå efter manden i stedet for bolden. For det er jo en mand, som sparker til bolden.«