»Jeg har til intention at fortælle alt«

Den 46-årige mord- og voldtægtsanklagede MLH talte onsdag for første gang i retten. Han nægter sig skyldig. Torsdag skal anklageren med nye vidner forsøge at bevise hans skyld i drabet på en 73-årig enkefrue i 1987.

Avisklip fra de forskellige forbrydelser, MLH er anklaget for at have begået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han kom ind i retssalen klædt i jeans og hvid langærmet T-shirt; hovedet var dækket af mellemlangt mørkt hår. Han så tynd, nærmest senet ud; muskuløs og proportioneret som en ivrig sportsdyrker. En almindelig, lidt hærget fyr på 46 år.

Ifølge anklageskriftet er han den såkaldte »Amagermanden«, en person, der gennem 23 år har haft held til at skjule to drab og otte voldtægter. Men da den 46-årige tiltalte i en af ny retshistories groveste sager onsdag for første gang fik lejlighed til at ytre sig offentligt, tegnede han et billede af sig selv som en god far og en stabil arbejdskraft med fodbold som den altoverskyggende fritidsinteresse.

En mand fra en familie med et »stærkt sammenhold«, og en person, der trods problemer med skolebøgerne og narkotika i ungdommen havde formået at vriste sig fri af dårligt selskab og en begyndende kriminel løbebane.

Det kriminelle var, forklarede han, stoppet, da han mødte sin mangeårige samlever og fik to børn. De to gik fra hinanden i fredsommelighed for fire år siden, men – som han selv sagde – »er det aldrig uproblematisk, når der er børn involveret«.

Den 46-årige MLH erklærede sig ikke-skyldig i samtlige anklageskriftets forhold, der blandt andet omfatter drab, vold, brandstiftelse, trusler og voldtægt af kvinder mellem 14 og 47 år. Han korrigerede tillige anklageren, der havde antydet, at han ikke ønskede at samarbejde med politiet og retten:

»Det er vigtigt for nævningene og dommerpanelet at vide. Jeg har til intention at fortælle alt – og det har jeg haft fra starten,« sagde han.

DNA-beviser står centralt

MLH og hans forsvarer, Jakob Lund Poulsen, står over for en stor opgave. Anklager Anne Birgitte Stürup lagde i sin indledning stor vægt på sagens DNA-beviser. Fundet af et kondom efter en voldtægt på Kongelundsvej i 2010 ledte til et match i politiets DNA-register; først til 1990-drabet på Lene Buchardt, siden til voldtægter på Amagerkollegiet i 2005 og på Ingolfs Allé i 1995.

Tiltaltes DNA matcher ifølge politiet disse gamle sager 100 procent.

Det første forhold, som retten minutiøst gennemgår i disse første dage, skal dog bevises på anden vis. MLH var allerede i 1987 anholdt og anset som mistænkt for drabet på den 73-årige Edith Louise Andrup i Valby. Hun blev beskrevet som barnløs, lidt godtroende og sky, men også som velhavende.

Enkefruen blev fundet i sit køkken den 17. februar 1987. Hendes gashaner var tændt på fuldt blus, hendes aftensmad – en grøntsagsret med rejer – stod urørt i en gryde og på gulvet, helt indhyllet i et brunligt tæppe, lå enkefruen. Kvalt. Hun var på den kolde dag iført mange lag tøj, men hendes nederdel var gledet op omkring taljen; en indikation på, at hun var blevet trukket hen over gulvet, mente anklageren. Enkefruens lejlighed var gennemrodet og på gulvet flød papirer og andet skuffeindhold. Hendes smykkeæsker var tomme.

MLH var én af tre flyttefolk, der havde hjulpet enkefruen cirka en måned forinden. Han havde altså kendskab til lejligheden.

Anklageren fremviste fire sålaftryk, der var fundet på papir og pap i lejligheden. De stammede fra en Adidas-sko i amerikansk størrelse 9,5; en sko, som tiltalte MLH ejede på drabstidspunktet. MLH fastholdt i retten, at aftrykkene måtte stamme fra flytningen. Han havde ikke – gentog han – noget med enkens voldelige død at gøre:

»Jeg ville aldrig slå nogen på den måde,« sagde han eksempelvis, da han blev konfronteret med en gammel volds- og indbrudssag; den sidste i hans kriminelle løbebane.

Torsdag skal retten afhøre vidner, der er uenige i dette. Blandt andet MLHs ven og daværende flyttemandskollega, som i dag har skiftet forklaring. Han har udtalt, at MLH over for ham har tilstået mordet på enkefruen. Anklager Anne Birgitte Stürup ville i går ikke foregribe dette vidnes forklaring, men i sin fremlæggelse sagde hun om sin vidneførelse:

»Det vil bekræfte den gamle sandhed om, at der går folk rundt derude, som ved noget om drab.«