»Jeg har ikke sagt han går ind for stening«

Karen Jespersen kalder det "meget mærkeligt", at hun er dømt for injurier mod talsmanden for Muslimernes Fællesråd, Zubair Butt Hussain.

Karen Jespersen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlem af Folketinget for Venstre Karen Jespersen er blevet dømt for  injurier i Københavns Byret, fordi hun i februar 2009 sagde om Zubair Butt Hussain, dengang talsmand  for Muslimernes Fællesråd, at han går ind for stening.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt - og der findes ikke noget  citat, hvor jeg siger - at Zubair Butt Hussain går ind for stening. Jeg har kun konstateret, at han ikke vil tage afstand til stening. Andet har jeg ikke sagt og det er med velberåd hu. Derfor ender dommen i denne her mærkværdige situation, at man kender en sætning "ubeføjet", hvor han slet ikke er nævnt, siger  Karen Jespersen.

Da Karen Jespersen (V) stadig var Velfærdsminister tilbage i februar 2009, kom hun ud i en mediestorm for sin kritik af Københavns Kommune for at lade Muslimernes Fællesråd udarbejde undervisningsmateriale om integration til kommunens skoler,  fordi man ikke skal lade "ekstremister" fortælle om ekstremisme.

Jespersen har nu fået byrettens ord for, at det ikke er injurierende at kalde talsmanden for Muslimernes Fællesråd, Butt Hussain, for ekstremist. Den del af anklagen  har Hussain ikke fået  medhold i. Men det er injurier at anklage ham for at gå ind for stening, når det ikke kan dokumenteres.

Sætningen, som byretten har dømt ubeføjet og dermed en overtrædelse af straffeloven, stod  i Berlingske Tidende den 20. februar 2009:

»For mig handler det her primært om, at jeg er kritisk i forhold til en organisation, der er repræsenteret af personer, som går ind for stening og undertrykkelse af kvinder. Det er sådan, jeg forstår ekstremisme,« fastslår hun [Karen Jespersen].
 

Karen Jespersen mener, at sætningen er så generel, at den ikke kan ses som en konkret anklage. Dommeren mener, at set i en bredere sammenhæng kan sætningen opfattes som et udsagn om Butt Hussain.

Få linjer over den ifølge dommen injurierende sætning i artiklen står følgende afsnit:

Mandag anklagede partifællen Eyvind Vesselbo Karen Jespersen for at vrøvle, når hun kalder Muslimernes Fællesråd for ekstremistisk. Et af hans kritikpunkter er, at der er tale om en paraplyorganisation, som repræsenterer mange forskellige organisationer. Men »det har Vesselbo helt misforstået,« fastslår hun: »Jeg har faktisk gjort mig meget umage med at sige, at det er nogle fremtrædende repræsentanter for organisationen, som jeg kritiserer. Her tænker jeg primært på Abdul Wahid Petersen og Zubair Butt Hussain , som ikke har villet tage afstand fra stening,« siger ministeren.

Læs hele  artiklen: Jespersen: Derfor blander jeg mig

Karen Jespersen har  ikke  taget  stilling til, om hun  vil anke dommen.

- Men det at en helt generel sætning om stening skal kendes ubeføjet, det  gør selvfølgelig, at jeg overvejer at anke, siger Karen Jespersen  til Berlingske.dk