»Jeg har båret på byrden om skibet i 25 år«

Den daværende chef for Søfartsstyrelsens undersøgelsesenhed har ligesom styrelsens hovedundersøger kendt årsagerne til branden på skibet, hvor 159 mistede livet. Chefen er villig til at fortælle, hvad han ved, til norsk politi.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To besætningsmedlemmer om bord på Scandinavian Star antændte de bål, som i 1990 endte med at koste 159 livet under en sejlads fra Oslo til Frederikshavn. Skibskatastrofen var en mordbrand begået af personer, som vidste, hvordan de skulle blokere branddøre og sabotere et hydraulikrør. Men norsk politi, der havde ansvaret for at efterforske de i alt fire brande om bord på passagerfærgen, tilsidesatte oplysningerne. I stedet blev en dansk lastbilchauffør, der omkom under branden, uden beviser udpeget som den ansvarlige, men siden renset af norsk politi.

Sådan lyder anklagerne fra den nu pensionerede danske skibsinspektør, Flemming Thue Jensen, der som hovedundersøger for Søfartsstyrelsens undersøgelsesenhed var en af de første til at gennemgå det udbrændte skib.

På et pressemøde i Oslo søndag udpegede han to besætningsmedlemmer som dem, der antændte brandene og sørgede for, at de kunne udvikle sig katastrofalt. Flemming Thue Jensen overværede, at en af de to besætningsmedlemmer talte med en af »spidserne« i rederiet, der drev Scandinavian Star, men hvem den mistænkte talte med, og hvad de talte om, vil han ikke oplyse.

Flemming Thue Jensen hævder, at han kender navnene på de to angivelige gerningsmænd, men han vil ikke offentliggøre navnene. På pressemødet i Oslo forklarede Flemming Thue Jensen også, at han to gange fortalte norsk politi om sine iagttagelser på skibet, men at norsk politi ikke fulgte op på informationerne. Som en af cheferne i Søfartsstyrelsen måtte han holde sin viden for sig selv, men som pensioneret har han valgt at fortælle, hvad han så dengang.

»Norsk politi ødelagde sin egen efterforskning. Fordi de ikke ville indse, at det kunne være sabotage, fandt de aldrig gerningsmanden,« sagde Flemming Thue Jensen.

»Han bør overholde sin tavshedspligt«

Flemming Thue Jensens daværende chef, Knud Skaareberg Eriksen, der gik på pension for en halv snes år siden, blev dengang orienteret om alt, hvad Flemming Thue Jensen fandt ud af på Scandinavian Star.

»Flemming Thue Jensen indberettede alt til mig. Jeg kan ikke forstå, at det i velordnede samfund som de nordiske er umuligt at finde ud af, hvem der tændte ild på skibet. Ved du hvad: Jeg har i 25 år gået med den byrde på mine skuldre, at historien om Scandinavian Star ikke har fundet sin endelige afslutning. Det har jeg ikke haft godt af, for jeg ved det hele, fra A til Z. Men jeg har tavshedspligt, og jeg mener, at Flemming Thue Jensen heller ikke skal sige noget. Han har også tavshedspligt,« siger Knud Skaareberg Eriksen. Han tilføjer, at han flere gange har »skubbet« til nogen for at få en afslutning.

Flemming Thue Jensen vil afvise at lade sig afhøre af norsk politi, fordi han har »mistet tilliden« til det norske politi. På pressemødet i Oslo fastslog Flemming Thue Jensen, at han kun vil udtale sig i retten, til en kommission eller til dansk eller svensk politi. Men hans tidligere chef er klar til at stille til afhøring, hvis politiet ønsker det.

»Det må politiet jo bestemme, om de vil nu,« tilføjer Knud Skaareberg Eriksen.

»Det hænger ikke sammen«

Flemming Thue Jensens oplysninger har vakt både tilfredshed og undren blandt pårørende til ofrene for skibsbranden. Formanden for Scandinavian Stars danske støtteforening, Oluf Husted, er »top forbløffet.«

»Manden påstår, at han er den ledende efterforsker, og alligevel udtrykker han, at han har følt sig bundet på hænder og fødder. Det hænger ikke sammen. Det virker, som om han har været bange for at miste sin månedsløn, men det fritager ham ikke for ansvar,« siger Oluf Husted.

Den tidligere SAS-pilot Oluf Husted har ikke selv nogen personlig relation til branden om bord på Scandinavian Star, men siden 2003 har han assisteret og støttet Mike Axdal, der overlevede katastrofen, i dennes private efterforskning.

Terje Bergsvåd, der er formand for den norske »Stiftelse for efterforskning av mordbrannen Scandinavian Star«, forstår godt, at Flemming Thue Jensen grundet sine arbejdsmæssige forpligtelser har ventet med at stå frem.

»Jeg er sikker på, at hele forbrydelsen vil blive opklaret nu. Jeg ved, at det vil komme til at tage lidt tid, det er klart, men nu ved jeg, at de ansvarlige vil blive pågrebet,« siger Terje Bergsvåd.

Søren Pind forholder sig i ro

Det norske politi indledte i 2014 en ny undersøgelse af Scandinavian Star-brandene. En talsmand for Oslos politi meddelte søndag, at den nye efterforskning af enkelte dele af sagen ventes afsluttet til sommer. De nye oplysninger vil indgå i efterforskningen.

»Oplysningerne vil blive sammenholdt med oplysninger, som allerede foreligger i efterforskningsmaterialet,« meddelte politiets pressechef, Unni T. Grøndal. Det norske politi vil ikke kommentere Flemming Thue Jensens oplysninger, før den igangværende efterforskning er afsluttet.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke blande sig i den norske efterforskning og har ingen planer om at undersøge skibsbranden igen, oplyser han i en e-mail til Ritzau.

»Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen,« siger justitsminister Søren Pind.