»Jeg har altid tænkt, at når jeg blev voksen, blev jeg en mand«

Jeg er blevet gladere, siger 15-årige Caspian, der har fået sine bryster fjernet og har fået mandlige kønshormoner. Han håber at få den operation, der - også officielt - kan gøre ham til den mand, han føler sig som.

Caspian Drumm Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg er blevet gladere, mere positiv. Mine forældre har hele tiden accepteret, at jeg føler mig som en mand, selvom jeg ikke er født sådan, men jeg tror, at de ser nogle andre side af mig nu. Efter operationen har jeg kunne give lidt slip på den identitetsforvirring, som i mange år gjorde, at jeg ikke kunne fokusere på andet. Jeg har fundet ud af, hvem jeg er.

Sådan siger 15-årige Caspian Drumm, som i juli 2011 fik fjernet sine bryster på en privatklinik med sine forældres samtykke og som siden foråret har taget hormoner, der har gjort stemmen dyb og kropsbehåringen kraftigere.

Operationen og udskrivningen af hormoner er ikke ulovlig, men Sexologisk Klinik, som Caspian først blev henvist til, finder operationen problematisk, og Sundhedsstyrelsen er nu gået ind i sagen og vil tale med lægen, der udførte operationen og forsøge at finde ud af, hvilke gynækologer, der udskriver hormoner til unge under 18 år.

- Operationen og hormonerne har haft en kæmpe betydning for min livskvalitet, og jeg synes, at ville være ærgerligt, hvis det betyder, at de læger, som hjælper os, kan komme i klemme, og hvis de stopper den behandling af folk, som ikke kan komme igennem systemet og blive opereret via Sexologisk Klinik, siger Caspian Drumm.

Han mener, at det vil betyde, at nogen kommer til at føle sig låst fast i et ulykkeligt liv.

- Jeg kender folk, der adskillige gange har haft selvmordstanker, fordi de ikke har kunne finde sig til rette i det hylster af en krop, de var havnet i, fortæller Caspian Drumm, der altid har følt sig som en dreng.

- Hele mit liv har jeg tænkt, at når jeg blev voksen, ville jeg blive til en mand. Men i dag hviler jeg så meget i mig selv, at det ikke er så vigtigt længere. Men jeg vil gerne gå videre med en kasteration, så jeg kan blive anerkendt som mand. Det gør et nemmere at gebærde sig i samfundet, hvis det står i ens pas, og man har det rigtige CPR-nummer, siger Caspian Drumm, der, når han fylder 18 år, regner med at vende tilbage til Sexologisk Klinik, som sidst ikke kunne støtte hans ønske om operation.

- Jeg synes principielt, at det er godt, at der er nogle procedurer for en proces, som ikke kan skrues tilbage, og jeg kan godt forstå, at man gerne vil vurdere folk, men det bør komme an på en individuel vurdering og ikke på alder. Jeg ved godt, at mange under 18 år ikke har kapaciteten til selv at tage stilling til så alvorlige spørgsmål, men det havde jeg, og det kender jeg også folk, der er under 18 år, der har, fortæller Caspian Drumm, mens endnu en journalist venter på at tale med ham.

- Jeg håber, at det, at jeg står frem, betyder, at jeg kan hjælpe andre, der er i samme situation, som jeg var i. Jeg føler, at jeg har været heldig, siger Caspian Drumm.