»Jeg har aldrig hørt om voldtægtsforsøget«

Leder af undersøgelsesarbejdet Niels Engelbrecht foreslog ikke »Margit« at gå til politiet, fordi han ikke kendte til de konkrete anklager i 1990erne, siger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skulle sagen ikke meldes til politiet, da Margit skiftede til dit sogn?
»Jeg kan slet ikke huske den meget håndfaste klage, at hun skulle være blevet udsat for et voldtægtsforsøg. Derfor har det ikke været noget, vi ville tage op.«

Hvad fortalte hun, som du husker det?
»Hun kom til mig og fortalte, at hendes gode forhold til pastoren havde ændret sig til et meget dårligt forhold. Jeg kan huske, at pastoren havde været truende. Hun kom for at løse sognebånd, fordi hun følte sig sat udenfor i menigheden.«

Hvad gør man som pastor, når man hører, at en kollega har været truende?
»Det er et godt spørgsmål. Jeg kan godt forestille mig, at det var rigtigt, for vi fik folk, der kom over til os fra ham. Han havde en særlig attitude, som var lidt brysk. Han kunne pludselig blive streng, han har også været brysk over for mig.«

Dækkede du over en kollega?

»Nej, det burde det ikke være. Jeg har ikke fulgt med i korrespondancen, hun har haft med biskoppen. Jeg har forstået på ham, at han mente, at den her undersøgelse drejede sig om børn og unge, og det har han diskuteret med hende.

Er det nødvendigt, at Margit skal rette henvendelse til jer en række gange, før hun får at vide, at I tager hendes henvendelse seriøst?
»Nej, det burde det ikke være. Jeg har ikke fulgt med i korrespondancen, hun har haft med biskoppen. Jeg har forstået på ham, at han mente, at den her undersøgelse drejede sig om børn og unge, og det har han diskuteret med hende.

Men I har jo netop sagt, at alle frit kunne melde sig, ikke? Det gælder vel både børn, unge og voksne, hvis de føler sig udsat for et overgreb?
»Ja.«

Har biskoppen misforstået det?
»Det er svært for mig at sige. Men resultatet af korrespondancen bliver til sidst, at han vil forelægge sagen for advokaten, og den er nu videregivet til politiet. Det er en samtale frem og tilbage.«

Burde det ikke være en automatreaktion, at en anmeldelse bliver videregivet?
»Jeg tror, jeg vil have taget den med i undersøgelsen med det samme.«

Så rådet til eventuelle ofre må være, at man skal henvende sig til dig og ikke til biskoppen, hvis man vil have en sag taget seriøst?
»Ingen kommentarer.«

Biskop Czeslaw Kozon har meddelt Berlingske Tidende, at han ikke ønsker at besvare vores spørgsmål.