»Jeg glæder mig meget til på tirsdag. Vi får vores bymidte tilbage«

Hørsholms borgmester er ingen fan af nedlukningsreglerne, der har ramt kommunen i over en uge. Fra i morgen må kommunen åbne igen, men reglerne er stadig for skrappe, lyder det.

Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) har ikke mange rosende ord om reglerne for genåbning og nedlukning. I morgen kan Hørsholm Kommune åbne igen, og jovist, det er da godt, men reglerne for nedlukning er for rigide, siger han. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er nogen, der glæder sig til at åbne samfundet igen, er det Hørsholm Kommune. Kommunen har i lang tid været lukket ned som følge af den automatiske nedlukning – en model, der kræver en kommune nedlukket, hvis incidensen overskrider 250.

Nu er kommunen klar til at åbne, siger Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), til TV 2 Lorry.

»Jeg glæder mig meget til på tirsdag. Vi får vores bymidte tilbage. De fleste skoleelever kan vende tilbage, og vi genåbner samfundet, så ja – det glæder mig meget,« siger han.

For tirsdag kan kommunen åbne igen, da den testjusterede incidens er under bekymringsgrænsen, og efter alt at dømme vil være det i morgen også. Reglerne dikterer, at en kommune i en uge skal holde sig under den grænse.

Morten Slotved forpasser ikke muligheden for at kritisere reglerne, som han er massiv modstander af på flere punkter. De er for rigide, siger han, og det er ærgerligt, at der ikke bliver reageret hurtigere for at kunne genåbne, siger han til TV 2 Lorry.

Modstanden mod den automatiske nedlukningsmodel har været stor hos Morten Slotved fra start. I Berlingske kritiserede han 11. maj, at der aldrig har været mulighed for at undtage eksempelvis skoler i nedlukningen. Alle skoler, gymnasier samt butikker, frisører og restauranter blev 7. maj lukket ned.

»Vi fik bare at vide, at nu går den automatiske nedlukning i gang. Vi fik intet at vide om, at der kunne undtages skoler og andet,« sagde Morten Slotved.

Han står imidlertid ikke alene med det synspunkt. Selv regeringens egen ekspertgruppe, den såkaldte referencegruppe, har rettet hård kritik mod den automatiske model.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard sagde på vegne af gruppen 13. maj til Berlingske:

»Vi synes, det er alt for unuanceret, og de har ramt forbi skiven. Omkostningerne er for store, og der er ikke proportionalitet i den her automatiske nedlukning. Det er skolebørnene, man tager som gidsler med den her model.«

Rungsted Sogn i Hørsholm Kommune har stadig for høj smitte, og derfor kommer genåbningen ikke til at gælde for sognet, hvad angår skoler og institutioner.

Dog understreger borgmesteren, at han glæder sig over, at erhvervslivet i kommunen snart vil kunne åbne, og opfordrer alle til at blive testet, samt de unge til at udvise særlig omtanke.