»Jeg føler ikke, at vejen frem er at stoppe med at poste selfies«

Bloggerne Sarah Louise Christiansen og Nikita Klæstrup er ikke enige med S-formand Mette Frederiksen i, at kvinder spænder ben for deres egen ligestilling ved at fremstille sig selv og deres krop på de sociale medier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sarah Louise Christiansen, 34, blogger på sarahlouise.dk.

»Jeg synes ikke, at der er tale om et ligestillingsproblem, for det er ikke kun kvinder, der har fokus på at se godt ud. Mænd redigerer i lige så høj grad deres billeder og bruger filtre på de sociale medier. De sætter hår, får spray-tan, botox, og jeg tror ikke, at der nogensinde har været så meget ligestilling blandt mænd og kvinder, når det kommer til at pleje sit ydre, som i dag.

Men i det hele taget synes jeg ikke, at udseende har noget at gøre i en ligestillingsdebat, for det er ganske naturligt at ville tage sig bedst muligt ud. Set i lyset af, at der er flere singler i dag end tidligere, så giver det god mening, at folk opper sig i forsøget på at finde en partner. Du kan sgu ikke længere lægge det dårligste billede op af dig selv, men det pres er ikke forbeholdt kvinder. Tværtimod.

Engang gned vi blod på kinderne for at se friskere ud og kreerede højt hår med franskbrød, og med nutidens teknologi foreligger muligheden for at blive skønnere at se på, så hvorfor skulle man ikke gøre det? Vi har fået nye værktøjer, og heldigvis kan vi nøjes med et filter i dag og slippe for at klemme os ned i corsager, tunge silkekjoler og stativer.

Så personligt lægger jeg ikke billeder på de sociale medier, fordi jeg er underlagt nogle forestillinger. Jeg gør det, fordi det er skidesjovt, og jeg får en positiv følelse i kroppen, når jeg tager et billede, lægger et filter på og tænker: Dét er fandeme lækkert, dét der. Så hvis jeg var partiformand, ville jeg først blive bekymret, hvis folk var fuldstændig ligeglade med deres fremtoning.«

​»Jeg føler ikke, at vejen frem er at stoppe med at poste selfies«

Nikita Klæstrup, 21, studerende og blogger på nikitaklaestrup.dk.

»Hvis der er noget, der står i vejen for ligestillingen, er det kvinders holdning til andre kvinder og den måde, vi konstant skal rive hinanden ned. Når vi gør det, gør vi det ofte baseret på udseende.
Jeg er lidt uenig med Mette Frederiksen. Jeg tror ikke, vi fremstiller os anderledes på de sociale medier, end vi for eksempel gør på vores arbejdsplads.

For mig var der ikke noget modsætningsforhold mellem at være aktiv i politik og lægge billeder op af mig selv. Jeg gør bare det, mange unge piger gør. Tager et pænt billede, når jeg er på vej i byen en fredag, og lægger det ud. Det betyder ikke, at mine holdninger skal være mindre værd. Det har været vigtigt for mig at holde fast i det. Nogle gange får jeg kommentarer fra andre kvinder om, at hvis jeg lægger sådan nogle billeder op, kan jeg ikke være særlig intelligent, og så har de også selv et billede med trutmund. Så tænker jeg, at de jo ikke er så anderledes end mig.

Kvinder kan godt lide at tage diskussionen med andre om, hvorfor jeg er så uintelligent. Mænd skriver bare en kommentar, og så skrider de.

Jeg tror, det bedste vi kan gøre, er at støtte op om andre kvinder og lade være med at skrive negative kommentarer om hinanden. Jeg føler ikke, at vejen frem er at stoppe med at poste selfies. I stedet skal vi have mere positivitet omkring os selv og andre kvinder. Drop de negative kommentarer, hvis du ikke kan lide en piges krop eller hår og støt op om det. I stedet for, at ingen poster billeder, kunne man være mere positiv omkring hinandens billeder.«