»Jeg føler, at jeg har mistet syv år af mit liv«

Skal man miste sin ret til at studere i Danmark, fordi man har arbejdet nogle timer for meget? Den knibe står Gerardo Rodriguez på 26 år nu i. Han er fra Venezuela og læser på CBS.

»Som ansat vil man gerne gøre hjælpe arbejds-giveren,« siger den 26-årige. CBS-studerende Gerardo Rodriguez, der er på vej til at blive smidt ud af sit studie, fordi han har arbejdet for meget. ?Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejde plejer at være noget, der kan betale sig. I sagen om 26-årige Gerardo Rodriguez er det en sandhed med modifikationer. Den CBS-studerende, der kommer fra Venezuela, har som kandidat- studerende i Danmark arbejdet som natportier på hoteller ved siden af studiet. Men han har overskredet reglerne for, hvor mange timer man må arbejde som udenlandsk studerende og har af myndighederne fået besked om, at han inden 2. oktober skal være ud af landet.

»Man siger, at en straf skal være proportionel med éns forbrydelse. Men min forbrydelse er simpelthen ikke stor nok til, at jeg skal smides ud, mener jeg. Jeg har betalt for mit studie, jeg har betalt skat af mit arbejde, jeg har aldrig pjækket, jeg får rigtig gode karakterer og jeg kan tale dansk.«

Den 6. juli modtog Gerardo Rodriguez brevet med oplysningen om, at han i perioden fra september til december sidste år havde arbejdet for meget. Ifølge den studerendes egne beregninger og lønsedler har han i de fire måneder arbejdet 411,5 timer, hvilket er 63,5 timer for meget i forhold til, at man som udenlandsk studerende ikke må arbejde mere end 87 timer om måneden.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) gennemgik timerne, fordi han har fået praktikjob hos Siemens i Vejle som et led i uddannelsen på CBS og har indsendt en ansøgning om arbejdstilladelse hos virksomheden.

Tog ekstra nattevagter

Gerardo Rodriguez havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at myndighederne ville straffe så hårdt for så få timer. I sommermånederne arbejdede han lovligt på fuld tid i studiejobbet som natportier og en del af de timer røg ind på september-lønsedlen, hvilket ifølge Gerardo Rodriguez er taget med i styrelsens samlede beregning.

»I november og december har jeg arbejdet for meget, men i januar, februar og marts har jeg arbejdet markant mindre. Jeg vidste ikke, hvordan de ville regne det ud. Det var først, da jeg læste om andre studerende, der skulle udvises, at jeg gik i panik og arbejdede mindre. Jeg har sagt mange gange til min arbejdsgiver, at jeg ikke måtte arbejde mere end 20 timer om ugen. Men i en periode havde de rigtig travlt på hotellet, så jeg fik tilbudt mange nattevagter. Som ansat vil man gerne gøre et godt indtryk og hjælpe arbejdsgiveren.«

I 2007 kom han til Danmark på udveksling i et år i gymnasiet. Hjemme igen i Venezuela arbejdede han hårdt på en dag at kunne vende tilbage til dansk jord.

»Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre. Jeg har ikke en plan B. Jeg havde jo satset alt på, at det her kunne lade sig gøre. Jeg håber, at noget ændrer sig. At de igen vil kigge på min sag,« siger han på fejlfrit dansk.

Nu føler han sig slået tilbage til start.

»Jeg har mistet syv år af mit liv. Det er sådan, jeg har det. Al den tid er gået med at kunne forberede mig på at afslutte min uddannelse her.«

Dagbladet Politiken har også skrevet om Gerardo Rodriguez’ sag og fremlagt den for integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun svarer avisen, at hun ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag, men at hun ønsker smidigere regler.